Vindingstadbakken

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Lærerboligen ved Vindingstad skole, våren 1947. Reidunn Ødegaard på moras sykkel. Ungene i Vindingstadbakken pleide å samles på skoleplassen etter skoletid og i helgene. Da sykla de, slo rotte, hyppa pinne og lekte sisten.
Foto: Reidunn Ødegaards album

Vindingstadbakken er en veg i Gjøvik kommune, ca. to kilometer sør for Gjøvik sentrum. Den strekker seg fra Østre Totenveg i øst til Nye Vestre Totenveg i vest. Den nederste delen av vegen er nå gangveg, og det er stengt for gjennomkjøring ved Eddavegen.

I nr. 15 ligger Vindingstad skole, som vegen er oppkalt etter. Bandet Vazelina Bilopphøggers ble etablert hjemme hos Arnulf «Høggern» Paulsen i Vindingstadbakken i romjula 1979.[1]

Vindingstadbakken er veldig bratt, noe som ble kommentert i ei fortelling i Oppland Arbeiderblad i 1926: «Alle de som leser dette, som bor i Vindingstad kretts [sic], kjenner denne bakkes bratthet, og især de som har vært henvist til å dra og bære tunge byrder opover denne bakke.»[2]

Referanser

  1. Endal, Dag. Vazelina Bilopphøggers : fem fyrer : en tvilsom beretning fra bilopphøggerbransjen. Utg. Schibsted. 1985. Digital versjonNettbiblioteket.
  2. Oppland Arbeiderblad, onsdag 3. februar 1926: Digital versjonNettbiblioteket.

Kilder og litteratur

Se også


Koordinater: 60.7720359° N 10.6948794° Ø