Vittingfoss bruk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Vittingfoss bruk og Vittingfoss kraftverk - ved dammen til venstre for midten av bildet.

Vittingfoss bruk, opprinnelig Vittingfoss Træsliberi, ble etablert i begynnelsen av 1873 av Anders Olai Haneborg etter at han året før hadde gått inn i et interessentskap med presten Mentz Rønning, sakfører Rønning, brukseier Fischer og grosserer G. Harbitz og som kjøpte Øya og litt av hovedfallet Sørfossen i Numedalslågen ved Hvittingfoss. Diverse oppkjøp gjorde at Haneborg i 1899 eide hele området med fallrettigheter og hadde også sikret bruket med tømmer.

Vittingfoss bruk illustrert i Graarud, G.: Holmestrand og omegn fra 1907

Kristianiakrakket sommeren 1899 ble Haneborg satt under administrasjon av banker i Kristiania og flere av hans største eiendommer ble da solgt unna, blant andre Vittingfoss bruk. Dette ble overtatt av det engelske treforedlingskonsernet Edward Lloyd Ltd i 1902. I 1916 ble bruket solgt videre til et privat selskap som ville benytte fallrettighetene til å bygge et kraftverk i fossen. Dette selskapet ble allerede den følgende sommeren kjøpt opp av Tønsberg kommune som ville sikre seg kontroll over kraftproduksjonen, og dermed fulgte også tresliperiet med.

Kommunen kvittet seg med eierskapet til sliperiet/papirfabrikken i 1936 og Vittingfoss bruk fortsatte som et selvstendig aksjeselskap til 1980 da det gikk konkurs.

Kilder og litteratur

Koordinater: 59.47424° N 10.00646° Ø