Wikiprosjekt for tidligere Sørum kommune
Wikiprosjektet for tidligere Sørum kommune er utarbeidet i forbindelse med sammenslåingen av Skedsmo, Sørum og Fet kommuner til Lillestrøm kommune. Prosjektet inneholder en oversikt over hvor kilder og litteratur finnes, og hvordan man får en innføring i wiki-arbeid. Prosjektplanen er utarbeidet for Lillestrøm kommune av Nils Steinar Våge.
Wiki-artikler i de tre tidligere kommunene
1. desember 2019 var det lagt ut 53 artikler og 76 fotografier på Fets lokalhistoriewikien. Se Liste over artikler i Fets lokalhistoriewiki Lista over artikler i Sørum-wikien inneholdt 243 artikler og 294 fotografier, og tallene i Skedsmos lokalhistoriewiki var 1317 og 2056.
Lokalhistoriewiki for Sørum
For å gjøre arbeidet lettere for den som skal skrive om Sørum på lokalhistoriewikien, er det nedenfor ført opp nettsteder, digitale arkiv, dokumentarkiv og bibliografier om aktuelle emner som i hovedsak følger lokalhistoriewikiens kategoriliste, kategoriliste
Opplæring
Norsk lokalhistorisk institutt som leder og har ansvaret for www.lokalhistoriewiki.no, gir nye brukere opplæring i hvordan de skal skrive wiki-artikler, laste opp og legge ut bilder m.m. Likevel er det nyttig å ha nybegynnerbrosjyren og læringsvideoen tilgjengelig. I tillegg finner en svar på spørsmål som ofte blir stilt på wikiens hjelpesider: Forside:Hjelp.
Hvor finnes kildene og litteraturen?
Dokumentasjonssenteret Lillestrøm kommune
Kommunearkivene i Fet, Skedsmo og Sørum er slått sammen til et sentralarkiv og et depotarkiv. Sentralarkivet vil inneholde arkivmateriale fra de siste 30 åra, og depotarkivet kilder fra før 1990. Brukere av depotarkivet kan bestille materiale fra dette arkivet og få det tilsendt enten digitalt eller på papir.
Bibliografi over lokallitteratur i Sørum
En, bibliografi over lokallitteratur om Sørum ligger på lokalhistoriewikiens nettsted. Den viser et bredt utvalg av Sørums historie.
Sørum bibliotek
Biblioteket har eget lokale for den lokalhistoriske litteraturen. Her er det også arbeidsplasser. I tillegg til bygdebøkene finnes det bøker og hefter om Bingen lenser, Blaker skanse, Sefrak-registreringa 1991, Slora mølle, Sørum sparebank, Tertitten, Valstad Café, fløting, idrett, kirker, klebersteinsindustrien, minnesamlinger, okkupasjonen, slektshistorie, stokkebåter m.m. Bygdebøkene for Sørum 1 - 7 (bind 7 kommer i 2020) er en grundig bosettings- og næringshistorie. Bedriftenes detaljerte historie blir ikke gitt i denne typen historieverk, men historia til Sørums næringshistorie er likevel godt dekket.
Sørum bygdebokarkiv
Bygdebokarkivet har et rikholdig innhold, og er plassert i eget rom i det gamle biblioteket. I arkivet finnes avskrifter og kopier av primærkilder som nå ligger på digitalarkivet, f. eks deler av kirkebøker, ulike middelalderdokument, tingbøker og skifteprotokoller. Her finnes også ulike lokale protokoller, gardsarkiv, privatarkiv, fotosamlinger og notater fra intervjuer med personer som har gitt opplysninger til bygdebøkene.
Blaker og Sørum historielag
Blaker og Sørum Historielag driver et omfattende lokalhistorisk arbeid, og vil være en naturlig samarbeidspartner for de som arbeider med lokalhistoriewikien. Historielaget gir ut tidsskriftet Sørum-speilet, og det legges ut på nettet. Her finnes et bredt og rikholdig innhold som kan danne grunnlag for wiki-artikler. En stedsnavnsamling med tilhørende kartsamling er arkivert hos historielaget og i bygdebokarkivet. Over mange år har historielaget bygd opp et fotoarkiv. Arkivet blir stadig oppdatert, og det er registrert i samsvar med nasjonale retningslinjer.
Meldingsbladet Skytilen og Romerike Historielags årbok
Romerike Historielag har skannet innholdet i alle utgavene av meldingsbladet Skytilen, og her finnes mange opplysninger om Sørums historie: http://www.historielag.no/skytilen/skytilen-arkiv/.
Flere artikler om Sørum finnes i Romerike Historielags årbok. Den har kommet ut med 23 årganger siden 1953, og en artikkeloversikt fra 1953 til 2017 ligger på Romerike Historielags nettside, http://www.historielag.no/.
Bingen lenseminneforening
På Bingen Lenseminneforenings nettsider finnes kilder og litteratur om Bingen Lenser.
Nasjonalbibliotekets digitaliseringsprosjekt
Digitaliseringsprosjektet ved Nasjonalbiblioteket omfatter blant annet digitalisering av den lokalhistoriske litteraturen i landet. Her kan en lese den digitaliserte lokallitteraturen fra Sørum.
Nettsteder med sentrale kilder
De fleste nettstedene nedenfor inneholder primærkilder som sammen med litteraturen danner et naturlig grunnlag for wiki-artikler.
- Amtmennenes femårsberetninger. Et omfattende lokalt materiale finnes i forarbeidene til beretningene
- Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek
- Arkivverket
- Arkivportalen
- Arkivverkets digitale fotoarkiv
- Digitalarkivet
- Digitalt museum
- Digitalt museum – Akershusbasen
- DIS-Norge
- DIS – Oslo og Akershus
- Bingen lenser
- Fetsund lenser
- Kommunefakta Sørum
- Dokumentasjonsprosjektet
- Gravminner i Norge
- Historiske kart
- Norsk slektshistorisk forening
- Sundhedstilstanden og Medicinalforholdene i Norge
Planen for Fet
I planen for Fet er det satt opp en alfabetisk liste over emner som i hovedsak tilsvarer kategoriene som benyttes i www.lokalhistoriewiki.no. Hvert emne har en litteraturliste. Dette kan også være et eksempel for hvordan Sørum kan videreutvikle sin lokalhistoriewiki.