Wilhelm Henie

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Aftenposten 10. mai 1937; utsnitt av minneord over Wilhelm Henie ved hans bortgang.

Hans Wilhelm Henie (født 7. september 1872 i Christiania, død 10. mai 1937 i USA) var idrettsutøver og forretningsmann. Han ble blant annet  verdensmester i 100 kilometer banesykling i 1894 og tok EM-sølv i hurtigløp på skøyter i 1896, men er mest kjent som trener og manager for sin datter, skøyteløperen Sonja Henie.

Familie

Wilhelm Henie var sønn av Hans Martin Henie (1839-1898) og Kathinka Jordan (1843-1933), som var datter av børstefabrikant  Wilhelm Jordan (1809-1879). Han var gift med  Selma Johanne Lochman Nielsen (1888–1961), som var halvt irsk. De var foreldre til forretningsmann og eiendomsutvikler Leif Wilhelm Henie (1907-1984) og kunstløperen Sonja Henie (1912-1969).

Liv og virke

Annonse for klesvirksomheten til Wilhelm Henie i Aftenposten 7. april 1914.

Wilhelm Henie drev kåpe- og pelsforretning i Kristiania, fra adressene Prinsens gate 13, Kirkegata 21 og til sist Prinsens gate 12, og ble betegnet grosserer. Som idrettsmann i yngre år var han aktiv i flere idrettsgrener. Han ble blant annet verdensmester i 100 kilometer banesykling i 1894 og tok EM-sølv i hurtigløp på skøyter i 1896. 

Henie var manager for sin datter, kunstløperen Sonja Henie i hele hennes karriere, fram til sin død. Han var også trener for henne, sammen med flere profesjonelle skøytetrenere. Fra 1916 til Sonja Henie flyttet til USA i 1936, bodde familien Henie i Thomas Heftyes gate 52, som ligger nær Frogner stadion, der datteren begynte med skøyter. Wilhelm Henie fulgte med til USA, og fortsatte å være hennes manager, selv etter at datteren gikk over til filmbransjen. 

I 1922 kjøpte Henie en ferieeiendom på halvøya Landøya ved Nesbru i Asker, kalt Granholtet. Etter farens død bygget Sonja Henie en stor villa på eiendommen. Det var her hun bosatte seg da hun flyttet hjem til Norge for godt etter sin internasjonale karriere.

Wilhelm Henie døde i Hollywood som følge av blodpropp etter en blindtarmoperasjon.

Ettermæle

Wilhelm Henie er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo sammen med sin kone.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

I et minneord over Wilhelm Henie i Aftenposten 10. mai 1937, signert P. Chr. A (alias idrettsjournalisten Peder Christian Andersen), ble han beskrevet slik (utdrag):

Allerede som ung mann la han for dagen fremragende talent som sportsmann og forretningsmann. ... Henie fikk den personlige tilfredsstillelse å se sine rike idrettsanlegg i fullt monn gå over på datteren. Det skyldes da også i første rekke Henies kolossale  interesse, veldige konkurranse-erfaring og menneskekunnskap, innsikt og omsorg at Sonja Henie så tidlig og så sterkt brøt igjennem som verdens hittil største skøiteløperske og sportskvinne. ... Vennene vil savne ham for hans smittende, rent groteske humør, hans særegne konversasjon og hans utstrakte gjestfrihet.

Wilhelm Henie er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo sammen med sin kone. Datteren Sonja er ikke gravlagt her, men i privatgrav ved Henie-Onstad kunstsenter i Bærum.

Kilder