Willy (slepefartøy 1943)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Willy
Willy.jpg
Egennavn: Willy
Båttype Slepefartøy
Byggeteknikk Klinkbygd, påbygg akterut sveiset
Lengde 46 fot
Bruttotonnasje 24
Byggeår 1943
Framdriftsmidler: Motor
Kommune Eidsvoll kommune
Lagstilhørighet: Norsk Forening for Fartøyvern
Vernestatus Vernet i 2013

«Willy» er en taubåt i UNICRAFT-serien, bygget i Storbritannia, sannsynligvis i 1943 for marinen eller War Office. UNICRAFT er slepe-og supplyfartøyer på 50-55 fot beregnet på havnetjeneste og oppdrag i elver og grunne farvann, og serieproduksjon var nødvendig for å etterkomme behovet under krigen.

Glommen Fellesfløteforening hadde i 1949 behov for en ny båt og ble tipset om UNICRAFT. «Willy» ble innkjøpt og satt i arbeid med tømmersleping i Mjøsa. «Willy» ble i 1958 forlenget og fikk avrundet hekk. Denne påbyggingen er sveist, mens det øvrige skroget er klinket. Samme år fikk båten nytt styrehus og ny innredning av lugaren, og Fløteforeningens nye farger og logo ble brukt utvendig for at båten skulle være lettere å observere i arbeid.

«Willy» ble solgt til Glommen og Laagens Brugseierforening i 1981 og hovedsakelig brukt i mudringsarbeid. Da de la om virksomheten i 2009, ble «Willy» gitt som gave til Mjøssamlingene. I 2011 ble båten pusset opp og tilbakeført utvendig slik den så ut i perioden 1958-1981. Eiers formål er å ta vare på fartøyet som dokumentasjon på tømmerfløting, mudring og annen aktivitet som båten har vært i.

«Willy» ble vernet av Riksantikvaren i 2013.