Zacharias Mellebye

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Zacharias Mellebye. Maleri fra 1854 av Chr. Olsen

Zacharias Rasmussen Mellebye (født 1781 i Skjeberg, død 1854 samme sted) var underoffiser og eidsvollsmann.

Eidsvollsmannen Zacharias Mellebye er gravlagt ved Ingedal kirke, Sarpsborg kommune.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Mellebye ble født i Skjeberg, og var sønn av underoffiser og gårdbruker Rasmus Olsen og hustru Marte Andersdotter. Selv ble han i 1809 gift med Sofie Andersdotter Begby. Paret fikk åtte barn, hvorav tre døde som småbarn.

Han var i 1814 kommandersersjant i Akershusiske skarpskytterregiment, og ble valgt som en av regimentets representanter til Riksforsamlingen. Han skal ha tatt ordet en gang under forhandlingene. Da prost Peter Ulrik Magnus Hount sa at han i tilfelle krig ville kaste sin kappe og gripe til våpen, skal Mellebye ha replisert at dersom prosten kasta sin kappe ville det være fordi den var for tung, så han lettere kunne komme til skogs og gjemme seg. Han sa også at han selv hadde vært i krigen, og visste hva det ville si. Dette var et uvanlig skarpt innlegg fra en person av Mellebyes rang. Ikke bare angrep han prosten, han angrep også krigsromantiseringa mange av eidsvollsmennene sto for.

I 1837 ble han valgt inn i det første formannskapet i Skjeberg formannskapsdistrikt. Også hans bror John Rasmussen satt i dette formannskapet.

Mellebye er gravlagt ved Ingedal kirke, Sarpsborg kommune.

Litteratur

Eksterne lenker