Rosetogene

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Rosetogene etter terrorangrepene 22. juli 2011 startet i Oslo og spredte seg utover i landet. Folk var lammet av sorg og sjokk, men ville gjerne gjøre noe.

Fra Lindesnes i sør til Nordkapp i nord markerte Norge at vi står sammen mot terror, med både rosetog, fakkeltog og rosemarkeringer. Mandag 25. juli kl. 12 stod Norge og de nordiske landene stille i ett minutt. Omtrent samtlige avisforsider dagen etter, altså 26. juli 2011, hadde forsider med rosemarkeringer og samhold som tema, her representert ved tolv av dem.

Rosetoget i Oslo, 25. juli 2011

Terje Bratland tok initiativet til rosetoget i Oslo. Sammen med en kamerat opprettet han arrangementet «Vi går sammen Norge står samlet mot terrorhandlinger». En time før det planlagte rosetoget skulle starte i Oslo, hadde nesten 60.000 personer meldt seg på markeringen gjennom Facebook. Responsen var overveldende. Det ble opplyst fra scenen at vi var over 200 000 mennesker og at det hadde blitt besluttet å ikke gå ruta fra Rådhusplassen til Youngstorget, men bli stående. Det gikk rett og slett ikke an å flytte så store mengder folk. P.g.a. brannfaren ble det ikke fakkeltog, men rosetog. Resultatet var at Oslo var pyntet i roser overalt i dagene etterpå, spesielt ved Oslo domkirke ble det et helt blomsterhav.

H.K.H. kronprins Haakon, statsminister Jens Stoltenberg og AUF-leder Eskil Pedersen var blant talerne. Folk begynte spontant å synge nasjonalsangen "Ja, vi elsker" og "Til Ungdommen" etter endt arrangement. Det var en merkelig stille og rolig stemning i byen, selv med så mange folk tettpakket i sentrum. Folk la ned blomstene sine over hele byen, så statuer, gateskilt, fontener og vannspeil, ble omkranset av blomster.

Kilder

  • Rogneflåten, Eva. Var selv tilstede på Rosemarkering i Oslo 25.07.2011