Terrorangrepene 22. juli 2011

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Regjeringskvartalet omtrent et halvt år etter terrorbombinga 22. juli 2011.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)
Oslo domkirke ble et samlingssted for folk i sorg og sjokk etter terrorangrepene 22. juli 2011.
Foto: Stig Rune Pedersen (2011)

Terrorangrepene 22. juli 2011 var to angrep utført mot Regjeringskvartalet og AUFs sommerleir på Utøya. Til sammen 77 mennesker ble drept, åtte i angrepet på Regjeringskvartalet og 69 i angrepet på Utøya. De fleste av ofrene på Utøya var ungdommer. I tillegg til de drepte ble flere hundre såra i angrepene, mange av dem alvorlig. Begge angrep ble utført av en enkelt gjerningsmann, en på den tid 32 år gammel, etnisk norsk mann fra Oslo, Anders Behring Breivik. Angrepet var retta mot det gjerningsmannen kalte «multikulturalisme» og «islamisering»; de to målene ble valgt fordi han anså Arbeiderpartiet for å være ansvarlig for dette. Terrorangrepene var det verste massedrap i fredstid i Norge.

Gjerningsmannen ble i 2012 dømt til 21 års forvaring for å ha begått en terrorhandling i form av 77 drap. I tillegg nevner dommen 42 tilfeller av drapsforsøk (ni alvorlig sårede i Regjeringskvartalet og 33 på Utøya), samt at det presiseres at gjerningsmannen har klargjort at han hadde til hensikt å drepe alle tilstedeværende på Utøya og at han såret mer enn 200 andre ved Regjeringskvartalet.

Angrepet sendte sjokkbølger gjennom det norske samfunnet. Først trodde mange – antagelig de fleste – at angrepet ble utført av islamister på grunn av Norges deltagelse i militære operasjoner i Afghanistan og Libya. Dette førte til flere tilfeller av trakassering av innvandrere på gatene i Oslo. Da det viste seg å være en høyreekstrem nordmann som sto bak snudde følelsene seg, og det oppsto et spontant samhold som blant annet manifesterte seg i rosetogene, store minne- og protestsamlinger som ble holdt i mange byer. Etterhvert som omfanget av angrepet på Utøya kom fram viste det seg også at svært mange steder i Norge hadde innbyggere som var direkte ramma av terroren.

Se også

For ytterligere informasjon om angrepene og reaksjonene, se:

Kilder

Faksimile av avisforsider 26. juli 2011.