Henning Throne-Holst

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.
Henning Throne-Holst.
Foto: Faksimile fra Studentene fra 1913 (1963)

Henning Throne-Holst (født 25. juli 1895 på Leangen i Strinda, død 24. mars 1980 i Danderyd) var en norsk-svensk industrileder. I mellomkrigstida utvikla Throne-Holst sjokoladefabrikken Marabou utafor Stockholm til å bli Sverige største, og etter andre verdenskrig var han direktør for Scania-Vabis og SAS. Han satt også som styreformann i Findus og i Freia. I Norsk biografisk leksikon skriver Erik Rudeng at «Henning Throne-Holst var den eneste nordmann som nådde til topps i svensk industri på 1900-tallet.»

Familie

Han var sønn av Freia-eieren Johan Throne Holst (1868–1946) og Hanna Throne-Holst f. Jenssen (1873–1952). I 1923 gifta han seg med Gunhild Jensen (1899–1986), som var moras kusine, og de fikk disse barna:

  • Berit (1924–)
  • Johan (1926–1977)
  • Leif (1929–2013)
  • Stig (1936–2009)

Familien var bosatt i det eksklusive villaområdet Djursholm litt nord for Stockholm.

Utdanning og unge år

Han vokste opp i Kristiania, der han i 1913 tok examen artium på reallinja ved Aars og Voss' skole. Etterpå rakk han å studere ett år ved handelshøyskolen i Berlin før krigsutbruddet gjorde at han returnerte til hjembyen. Throne-Holst tok et frivillig befalskurs i kavaleriet, noe som kvalifiserte han til reserveoffiser (1916) og vernepliktig offiser (1917).

Som sønn av en sjokoladefabrikant var det også viktig å studere tilsvarende produksjon andre steder i verden, og dette førte til at han hadde arbeidspraksis i ti måneder på en sjokoladefabrikk i Middletown utafor New York.

Han kom hjem i 1918, og for andre gang gjorde han et forsøk på å studere. Henning Throne-Holst begynte på sosialøkonomi ved universitetet i Kristiania, men også denne gangen ble studiene avbrutt etter kort tid.

Marabou

Årsaken var at faren sendte han på et jobboppdrag til Sverige. Henning Throne-Holst, som da var 23 år, fikk i oppgave å løse startproblemene som Freias datterselskap AB Marabou hadde fått. Industrianlegget i Sundbyberg, rett utafor Stockholm, sto ferdig, men produksjonen hadde ikke kommet i gang. Erik Rudeng skriver: «I utgangspunktet var tilliten til norsk industriledelse liten i Sverige. Den nye sjokoladefabrikken ble i en årrekke møtt med atskillig skepsis og motstand.»

Men suksess, og Throne-Holst ble boende i Sverige. Svensk statsborger 1934?

Etter Marabou

Kilder og litteratur

Videre lesing

  • Throne-Holst, H.: Mitt livs företag, Stockholm 1973.
  • Rudeng, Erik: Sjokoladekongen. Johan Throne Holst – en biografi, 1989. Digital versjonNettbiblioteket.
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!