Kjeldearkivssamtale:Ytterkollen i Nedre Eiker i gamle dager

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Jeg stemmer for at denne flotte artikkelen flyttes til Kjeldearkivet når den er ferdig! Ida Tolgensbakk 31. des 2009 kl. 10:55 (UTC)

Møljebrød og røyerter

Heisann, - jeg leste gjennom endringene som var gjort på denne artikkelen i løpet av forrige uke, og la merke til et par ting som jeg stussa litt over, men som dere sikkert kan hjelpe meg med å få klarhet i. 1) Det første er møljebrødet som står nevnt under "høstsysler". Setningen "Møljebrød var en selvfølge" kjennes litt tvetydig på meg, som aldri har vært borti hverken mølje eller møljebrød, og kun kjenner disse rettene av omtale. Betyr setningen at de alltid hadde flatbrød til mølja si, eller betyr det at de alltid hadde en spesiell type flatbrød til mølja? I artikkelen "mølje", som ordet "møljebrød" er lenka til står det nemlig at "I dag har enkelte bakerier egne møljebrød", noe som har gjort at jeg har oppfatta dette spesielle mølje-flatbrødet som en nyere oppfinnelse. Er det tilfellet? 2) Under overskriften "elva" skriver dere om forskjellige typer båter. Der skriver dere også om røyerter, et ord som jeg først og fremst forbinder med toll-rorskarer. Dere har også lenka til lenksikonartikkelen som handler om nettopp toll-rorskarer. Er det meninga? Eller er røyert en betegnelse på en bestemt type båt hos dere? --vennlig hilsen Marthe Glad 22. jan 2010 kl. 10:05 (UTC)

Mølje er selve retten lagd av møljebrød og kraft. I artikkelen mener forfatteren at det var en selvfølge at det ble bakt møljebrød før jul. Møljebrød er en type flatbrød. Mange bakerier baker møljebrød etter sin egen oppskrift før jul. Det er helt vanlig her på Eiker i nedre Buskerud, hvor jeg bor .
Røyert brukes på Eiker både om en båttype og som betegnelsen på den som rodde en slik båt - nemlig en båt som fraktet teglstein fra teglverka på Eiker ned Drammenselva til Drammen. Hilsen --Anne Gallefos Wollertsen 24. jan 2010 kl. 21:56 (UTC)
Dere har vel ikke bilder og litt tekst av de to? Det der virker spennende :) At møljebrød spesiallages var nyttt for meg, og Røyert er nok også noe som gjerne kan taes vare på. Siri Johannessen (Siri J) 26. jan 2010 kl. 11:29 (UTC)

Sjangerspørsmål

Jeg er litt forvirret, og håper at eikværingene kan hjelpe meg med å løse det :) Artikkelen er artig og godt skrevet, det er ikke det - men jeg har vondt for å se hvor den passer best. Slik den er nå er den for meg hverken helt fuggel eller fisk (les kjeldearkiv eller allmenning) - se for eksempel på avsnittene om idrettsliv og strøm, og deretter på handelsliv. Artiklene som er angitt under «Kilder» gjør at jeg undres på om ikke artikkelen er flettet sammen av flere, noe som ikke er galt - men som kanskje forklarer hvorfor denne artikkelen spenner vidt? Er det evt mulig å sortere litt, slik at denne blir mer rene minner, og ta vare på rene faktating i artikkelen om Ytterkollen? Jeg har ikke lyst til at vi skal miste noe av dette ;)

Siri Johannessen (Siri J) håper på input :) 26. jan 2010 kl. 09:30 (UTC)

Ytterkollen, mølje og røyerter

Jeg synes det er mest riktig å holde hele artikkelen samla fordi det i vesentlig grad er Hilda som forteller alt dette, og alt handler om dagliglivet på stedet Ytterkollen. Opprinnelig var det flere artikler, men jeg synes det blir uoversiktelig å dele det opp i biter. Synes det er oversiktlig og greit slik det er nå. Hvor artikkelen skal plasseres, i almenning eller i kjeldearkiv, må jo dere avgjøre. Det ser ut til at det er delte meninger blant dere om det? Mht møljebrød og røyert, så skal vi nok klare å finne bilder av begge deler :-) Hilsen --Anne Gallefos Wollertsen 27. jan 2010 kl. 21:02 (UTC)

Når det gjelder kjeldearkiv eller ikke så gir jo kjeldearkivet mulighet til å låse artikkelen for videre redigering, noe som er aktuelt om det som legges ut først og fremst må betraktes som en kilde til informasjon for "vanlige" artikler i wikien. Jeg flyttet denne på et tidspunkt da jeg syntes mesteparten av stoffet var slikt kildestoff. Men slik som artikkelen ser ut i dag hører den nok mer hjemme blant de vanlige artiklene, gjør den ikke det? --Ida Tolgensbakk 2. feb 2010 kl. 14:07 (UTC)