Minneparken (Oslo)
Minneparken, også kjent som Ruinparken, er en park ved Oslo torg i Gamlebyen i Oslo. Ruinene det siktes til i navnet parken har fått på folkeminne er etter Hallvardskatedralen, Olavsklosteret og Korskirken. Parken utgjør en del av Middelalderparkområdet, som er Nordens største sammenhengende område med ruiner fra middelalderen.
Parken, som er 14 dekar stor, er avgrenset av St. Hallvards plass og Oslo gate i vest, Bispegata i sør, St. Hallvards gate i sørøst, Egedes gate i øst og Arups gate i nord. Parken var opprinnelig noe større, men da Bispegata ble forlenget mot slutten av 1930-åra la man betonglokk over den sørlige delen av Hallvardskatedralen. Dette prosjektet ble avbrutt av krigen, og først fullført i begynnelsen av 1960-åra.
Man begynte å opprette parken i 1872–1873. Den nordlige delen ble da beplantet. I 1865 hadde utgravningen av Hallvardskatedralen begynt, og arbeidet med dette ble tatt opp igjen i 1879. I 1920-åra ledet Gerhard Fischer nye utgravninger. I 1921 ble Hallvardskatedralen avdekket, og i 1922 ble det samme gjort med Korskirken. Fischer foreslo å opprette en park slik at ruinene kunne bevares og forbli synlige, og Oslo kommune vedtok å gjøre dette i 1928. Den offisielle åpningen skjedde i 1932, ved riksantikvar Harry Fett.
I 1979 ble det satt opp to bronserelieffer av Gerhard Fischer og hans kone, kunsthistorikeren Dorothea Fischer. Begge er utført av Boge Berg.
Kulturetaten har ansvaret for drift av parken. Det foregår stadige restaurerings- og vedlikeholdsarbeider, og det diskuteres om man skal legge om trafikken i området slik at den tildekkede delen igjen kan inngå i parken.
Litteratur
Koordinater: 59.906108° N 10.768832° Ø