Hedevig Lund
Hedevig Thorine Christine Lund f. Erichsen (født 11. juni 1824 i Kristiansand, død 16. mars 1888 i Kristiania) var portrett- og landskapsmaler. Hun er særlig kjent for portrettene hun malte til Eidsvollsgalleriet.
Slekt og familie
Hun var datter av sjøoffiser og statsråd Ole Wilhelm Erichsen (1793–1860) og Abel Marie Isaachsen (1803–1883). Mora tilhørte slekta Isaachsen (Willoch).
Hun ble gift med offiser, forfatter og maler Bernt Lund (1812–1885).
Liv og virke
Hun fikk utdanning i Stockholm mens faren var statsråd i den norske statsrådavdelinga der. I åra 1844–1846 studerte hun under Johan Gustaf Köhler.
Debuten som kunstner kom i 1845 med en utstilling i Børslocalet i Christiania. Hun hadde allerede da et godt utvalg av bilder, med både selvstendige komposisjoner, genrebilder og kopier etter Adolph Tidemand. Genrebildene utmerka seg med bruken av kvinnelige hovedaktører. Under videre studier i Düsseldorf tilhørte hun Tidemands nærmeste krets. Et annet viktig forbilde var Carl Sohn.
Hennes gjennombrudd som portrettmaler kom da Christiania Kunstforening stilte ut et portrett av mora hennes i februar 1847; det var malt i Düsseldorf året før. Det var stor etterspørsel etter portrettmalere i Christiania på den tida, og hun hadde et stort antall bestillinger fram til 1854. Mot slutten av denne perioden fikk hun bestilling på flere portretter til Eidsvollgalleriet. Blant de beste av disse regner man gjerne portrettene av Gustav P. Blom, Ole Rasmussen Apenes og Hans Haslum. Det førstnevnte ble malt i 1853, og de to andre i 1854.
Etter 1854 var det praktisk talt stille fra henne i over tjue år. Noen få bilder ble det. Et portrett av ektefellen Bernt Lund fra 1870 regnes ikke blant hennes mest vellykka verk. I 1867/1868 malte hun altertavla til Stokken kirke, med motivet «Jesus i Getsemane». Trolig malte hun også altertavla til Våler kirke i Solør. Den var bestilt hos hennes mann, men de ga den sammen, og stilen kan tyde på at hun sto bak.
Mot slutten av 1870-åra begynte hun å male mer igjen, og i denne siste perioden var det særlig landskapsmaleri hun drev med. Særlig kjent er Landskapsstudie fra Borrevannet fra 1878, som ble innkjøpt av Nasjonalgalleriet.
Hun ble enke i 1885, og i folketellinga det året finner vi henne bosatt i Cort Adelers gate 18. En sønn bodde hos henne, og en annen var midlertidig til stede da tellinga ble gjennomført.[1]
Litteratur og kilder
- Hedevig Lund i Historisk befolkningsregister.
- Hedevig Lund på Wikipedia på bokmål og riksmål.
- Wichstrøm, Anne: Hedevig Lund i Norsk kunstnerleksikon.
- ↑ Hedevig Lund i folketelling 1885 for Kristiania kjøpstad fra Digitalarkivet.