Osmarka bedehus og kapell
Osmarka kapell er et kapell på Heggem, på Osmarka i Gjemnes kommune i Møre og Romsdal fylke. Kapellet er ett av de tre kirkebygg i Øre prestegjeld, i Indre Nordmøre prosti [1]. Osmarka bedehus er en stiftelse som er eid av bygdefolket på Osmarka.
Byggverket er fra 1910 og bygget i treverk, i sveitserstil. Kapellet har 110 plasser. Huset ble tatt i bruk i 1907, men først vigslet til kirkelig bruk i 1912. Det er kirkegård ved kapellet. Klokketårnet er frittstående, noen meter fra kapellet. I tårnet henger en kirkeklokke fra 1915.
Modernisering og restaurering
Bygget er restaurert flere ganger. På 1960-tallet ble huset modernisert og endret til dattidens mote. Innvendig ble det lagt glatte plater på veggene og i takhvelvingen porøse huntonittplater. Interiøret ble malt i en lys grå-hvit farge. Enkelte detaljer hadde en grønnlig farge.
Osmarka kapell fikk et påbygg i 1983. I 2002 ble kapellet restaurert og malt utvendig.
I forkant av 100 års markering for kapellet, ble det i 2008 igangsatt en grundig restaurering innvendig. Interiøret har forseggjort malt dekor, og er tilbakeført til sitt opprinnelige utseende [2]. Veggene hadde umalt og oljet trepanel. Dører og prekestol var malt i eike etterligning, med grønne, brunrøde og gullforgylte detaljer. Alterbildet er fra 1964, og malt av Gustav Storli. Motivet er Korset, et hvit kors svevende i et blått himmelrom med lyse skyer. Under korset et landskap fra nærmiljøet, i grønne og brunlige jordfarger. På prekestolen er det montert en gammel og original kandelaber. Sju opprinnelige oljelamper (lysekroner) er hengt opp i kirkerommet. De ble kjøpt i Kristiansund, i 1909, fra Nordlandet menighetshus. Da Osmarka og kapellet fikk elektrisk strøm, ble disse tatt ned og lagret på loftet. De ble hentet frem, pusset opp og innlagt elektrisk lyskilde. Restaureringen kostet 1,5 millioner [3] kroner og utallige dugnadstimer over et helt år. Arbeidet ble utført delvis på dugnad og i samarbeid med fylkeskonservator i Møre og Romsdal, Jens Petter Ringstad. Bygningsantikarene Christ Allan Sylte og Berit Hansen, sammen med malermester Kjell Arne Årset fra Ørsta, ledet arbeidet.
I forbindelse med restaureringsarbeidet og kapellets 100-års jubileum, ble det inngått avtale med bygdebokforfatter Kåre Olav Solhjell om utgivelse av et jubileumsfestskrift [4]. Boken fikk navnet Huset ved vegen og forteller bedehuskapellets historie i tekst og bilder.
Refeanser
- ↑ www.kirkenorge.no - Fakta om kirkene (besøksdato 20. april 2009)
- ↑ www.rindal.kirken.no - Kyrkjeblad for Indre Nordmøre prosti. pdf-fil (besøksdato 20. april 2009)
- ↑ Odde, Eilif. 2009.
- ↑ www.stiftelsen-uni.no - Stiftelsen UNI (besøksdato 20. april 2009)
Litteratur
- Solhjell, Kåre Olav. 2009. Huset ved vegen. Osmarka bedehus og kapell 1909 - 2009 128 sider. ISBN 978-82-303-1275-9
- Odde, Eilif. 2009. Feirer hundreårsjubileum med ny bok. Tidens krav 18. august 2009. Side 24.
Eksterne lenker
- www.tk.no - Osmarka bedehus - ferdig restaurert og klar til å tas i bruk igjen. - bildeserie på 10 bilder fra fotograf Bjørn A. Hansen, Tidens krav