Bombinga av Kristiansund 1940

Bombinga av Kristiansund fant sted fra 28. april til 1. mai 1940. Det fire dager lange angrepet førte til omfattende skader på Kristiansund. Av 1300 bygninger i byen ble rundt 800 helt eller delvis ødelagt. Dette utgjør mer enn en fjerdedel av de samla skadene på bygninger i Norge under andre verdenskrig. Seks mennesker omkom i angrepet, og skadene ble taksert til rundt 60 millioner 1940-kroner, hvilket tilsvarer nærmere 1,7 milliarder i dagens kroneverdi.

Motiv fra Kirklandet etter bombinga av Kristiansund.
Foto: Fra Hallvard Løkens samling / Riksarkivet

Da angrepet starta var omkring 13 000 av byens 15 000 innbyggere fortsatt i byen. De første bombene falt over DaleNordlandet, som den gang var en del av Bremsnes kommune. Omkring 1350 kilo bomber ble sluppet der. Her omkom fire personer da huset de var i ble truffet: Peder Gaupseth, Kristian Arnold Gundersen, Olga Ohrvik og Asbjørn Dagfinn Ohrvik. De neste bombene traff Kirklandet. Astrupbrygga ble satt i brann, et hus ved Gassverket ble sprengt i filler, hovedvannledningen brast og vinduer ble knust langs Vågen. En av sundbåtene gikk også med i bombinga. Kirkelandet gamle kirke, ei trekirke som sto et stykke unna dagens Kirkelandet kirke, brant ned til grunnen. Nordlandet kirke klarte seg gjennom angrepet, og fungerte som byens hovedkirke fram til den nye Kirkelandet kirke sto klar i 1964.

Da det første angrepet var over gikk folk ut i gatene, og en panisk evakuering begynte. Noen så sitt snitt til å plyndre fra ruinene, og politiet hadde store problemer med å holde orden. I starten måtte mange søke tilflukt i huler eller finne bølgeblikk for å lage seg et tak over hodet. Evakueringa skulle vare lenge for mange av de som rømte byen. På det meste var 12 537 kristiansundere evakuert til andre kommuner på Nordmøre, og mange av dem hadde mista alt. Først etter krigens slutt kunne gjenreisinga av byen virkelig ta til, etter flere år med provisoriske boliger.

Litteratur