Eli Sjursdotter (film)

Eli Sjursdotter er en spillefilm fra 1938 med regi av Leif Sinding. Manuset var ved svenske Henning Ohlson og er basert på romanen med samme navn fra 1913 av Johan Falkberget som også har en statistrolle i filmen som karoliner.

Storbonden Sjur Halgutusvein i ubehagelig samtale med en omreisende kramkar. Stillbilde fra Eli Sjursdotter, basert på Johan Falkbergets roman med samme navn fra 1913.
Falkberget i statistrolle som karoliner.

Filmen var en svensk/norsk samproduksjon med både svensk og norsk rollebesetning, og for Sonja Wigert i tittelrollen ble filmen viktig for den senere film- og teaterkarrieren i Sverige.

Filmen hadde premiere på Eldorado kino i Oslo 31. oktober 1938.

Opptak

Eksteriørscenene ble tatt på Rørosvidda, ved Sanderstølen i Valdres og i Härjedalen i Sverige. Interiørscenene ble tatt opp i filmstudioene til Norsk FilmJar.

Musikk

Originalmusikken var ved Jolly Kramer-Johansen. Falkberget skrev teksten til «Elis sang», framført av skuespiller og sanger Elsa Munthe-Kaas. Hun framførte også «Nynnevise».

I tillegg ble det brukt musikk av blant andre Edvard Grieg («Våren») og Christian Sinding («Frühlingsrauschen»).

Handling

Under Store nordiske krig rykker de svenske styrkene under general Carl Gustaf Armfeldt med 8 000 mann inn i Trøndelag fra Jemtland. Da den sveneske kongen Karl XII blir skutt og drept 11. desember 1718 ved Fredriksten festning, trtrakk de svenske styrkene seg tilbake. Armfeldts tilbaketrekning fra Trøndelag endte katastrofalt da de ble utsatt for storm, snø og bitende kulde over fjellet, og denne tilbaketrekningen fikk senere navnet Karolinernes dødsmarsj.

I snøstormen over Tydalsfjellene øst for Røros i januar 1719 omkommer de fleste, mens noen få klarer å komme seg over til Sverige. En liten gruppe redder seg ved å ta inn på setre i fjellet, mens de blir jaktet på av de norske bøndene. Blant dissee er Per Jönsa og to kamerater, men den uforsonlige svenskehateren Sjur Halgutusvein, sammen med Soland Hovstrøen og Tor Nordlien kommer på sporet av dem. Per Jönsas to kamerater blir dødelig såret, mens han bli bare lettere såret og klarer å komme seg bort. Han kommer seg inn i en seterhytte hvor Sjurs datter Eli holder til. Hun tar seg av og setter den forkomne og skadede svensken og det utvikler seg hurtig et kjærlighetsforhold mellom dem.

Da Sjur får høre om dette, blir han rasende og skal ha hevn, men de to unge klarer å komme seg unna og gjemmer seg i en steinhytte på fjellet. Her både fryser og sulter de, men da Per av en farende kar får høre at Karl XII er død, bestemmer han seg får å flykte til Sverige og tar Eli med seg.

Sjur og de andre bøndene er nær ved å fakke dem, med Sjur blir truffet og drept av et vådeskudd, mens Per og Eli trygt kan vandre til hans hjembygd i Sverige.

Rolleliste

 
Faksimile fra Arbeidets Rett 28. oktober 1938; utsnitt av omtale av Eli Sjursdotter etter Trondheims-premieren.
  • Sonja Wigert – tittelrollen Eli Sjursdotter
  • Ingjald Haaland – Sjur Halgutusvein, Elis far
  • Sten Lindgren (sv.) – Per Jönsa, svensken
  • Kari Grønn – Margit, Elis kusine
  • Ottar Wicklund – Tor Nordlien, en ung storbonde
  • Sven Magnusson (sv.) – Hans Hansson fra Hälsingland
  • Henrik Schildt (sv.) – Jussi Nilsfolk, finne
  • Arne Lindblad (sv.) – Sølv-Sima/Silver-Sima, omstreifende selger
  • Tryggve Larssen – kobberkløveren
  • Einar Vaage – Soland Hovstrøen, norsk bonde (ikke kreditert)
  • Karin Vaage – Solveig, hans datter (ikke kreditert)
  • Finn Lange – presten (ikke kreditert)
  • Johan Falkberget – karoliner (ikke kreditert)

Kilder