Familien Dworacek på Kjeller


Beretningen om Familien DworacekKjeller og deres forhold til Norge er spesiell på flere måter. En rekke tilfeldigheter ledet til at først faren, og så – 15 år senere – sønnen Julius havnet på Kjeller. Andre verdenskrig var opptakten, men det skjedde mye etter det.

Fredly gartneri spilte en vesentlig rolle i denne historien Her fra arbeid der under andre verdenskrig.
Foto: Alexander Dworacek/Julius Dworacek

Historien startet med at faren Alexander Dworacek i 1941 kom hit som tysk soldat, noe han som østerriker hadde måttet akseptere, meget motvillig. I Norge tjenestegjorde han bl.a. som fotograf på Kjeller, der han ga viktige bilder til den norske motstandsbevegelsen. Historien fortsatte med at sønnen Julius kom til Kjeller i 1956. Mange vil kjenne ham både som en hyggelig veksthusgartner og som en fremtredende alpintrener i flere klubber på Romerike.

Røtter fra Tsjekkoslovakia

En gang på 1800-tallet flyttet familien Dworacek fra området Böhmen og Mähren i det gamle Tsjekkoslovakia til Semmering på grensen mellom Steiermark og Nieder-Österreich i Østerrike. Oldefaren Joseph var lege, han døde her 107 år gammel.

Farfar Joseph Dworacek

Joseph omkom i 1937 på en både merkelig og tragisk måte, han var da 89 år gammel. På hovedgaten Maria Hilferstrasse i Wien ble han og en venn løftet høyt i været av en skypumpe. Vennen ble løftet til 2. etasje, og overlevde. Joseph Dworacek fulgte med helt opp til 4. etasje, og omkom av skadene han fikk da han falt ned igjen.

Alexander Dworacek

Alexander var født i Semmering i 1905. Han var sterk motstander av Hitlerregimet, men kom ikke unna innrulleringen i Wehrmacht. Han tjenestegjorde først i ett år på østfronten. Det var en svært tøff tid, og det var vanlig at soldatene etter en slik periode kunne få en roligere tjeneste i okkuperte områder slik Norge var.

Fotografier tatt av Alexander Dworacek under andre verdenskrig:

I Norge havnet han på Kjeller flyplass. Han ville gjerne prøve å bidra til motstandsbevegelsen mot Hitler, og klarte etter en tid å få kontakt med Milorgmannen Bernt Bryde i firmaet Bryde og Bryde. Foto og tobakk fra Lillestrøm. De hadde en serie møter i en kjeller nær flyplassen. Alexander tok bilder på Kjellerområdet som ble overlatt Bryde, som igjen fikk dem sendt til England. Disse bildene skal ha hatt en avgjørende rolle for at det påfølgende bombeangrepet på Kjeller fikk en høy treffprosent.

Sønnen Julius har overtatt en betydelig del av fotografiene fra Kjeller. Noen av dem har vi fått anledning til å gjengi i denne artikkelen.

Julius Dworacek

Julius ble født i 1937. Han var på Østerrikes ungdomslandslag i alpint, og hadde utstyrsavtale med franske Dynamic. Etter et stygt fall måtte han oppgi konkurransekjøring. Han utdannet seg da til veksthusgartner på en gartnerskole som lå rett ved slottet Schönbrunn i Wien. Snart gikk turen til Norge, og bare noen uker etter ankomsten ble han alpintrener for Strømmen og Lillestrøm Skiklubb. Senere ble han også trener for Ullensaker Skiklubb og Fet Skiklubb.

Etter et par år i Vancouver i Canada kom han tilbake og startet i jobb på Fredly gartneri på Kjeller. Der ble han i hele 30 år. Han fikk gode muligheter til å justere arbeidstiden slik at han kunne følge med på treningssamlinger og renn. I tillegg til å være alpintrener for flere skiklubber på Romerike, har han vært kretstrener i åtte år, i tillegg har han vært åtte år i Norges Skiforbund. Ved siden av dette har han i 30 år hatt fast jobb som veksthusgartner på Kjeller, der han også er bosatt.

Kilder

  • Alexander Dworaceks erindringsbok fra Norge 1941-45.
  • *Stefferud, Alf og Bunæs, Steinar: Strømmen. Historier om stedet og folket. Sagelvas Venner og Strømmen Vel. Strømmen 2006. 192 s. ISBN 978-82-997416-0-6
  • Julius Dworacek, muntlig kilde 2016.
  • Bunæs, Steinar 2016: Strømmen og Lillestrøm Skiklubbs første 100 år. Utgitt av Strømmen og Lillestrøm Skiklubb. ISBN 978-82-303-3221-4


  Inngår i prosjektet Kjellerhistorien, der det legges ut artikler og bilder i Kjellers historie fra starten i 1912 til i dag. Lokalhistoriewikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes på prosjektets forside og i denne alfabetiske oversikten.