Fossum hovedgård (Modum)

Fossum hovedgård (gnr. 128, bnr. 1) er en tidligere hovedgård i Modum. I 1765 var den i familen Hiorts eie. Den ble 22. mai 1778 kjøpt av Det Kongelige Modumske Blaafarveværk for 30 000 riksdaler, og selve fargeverket ble bygget på arealene til gården ved Haugfossen, som er den fossen på Østlandet med høyest fritt fall. Det ble videre oppført en herskapelig hovedbygning som senere ble brukt som bolig for flere av verkets direktører. I perioden 1821–1836 var Fossum hovedgård bolig for verkets generaldirektør og medeier Benjamin Wegner (1795-1864), som i 1836 kjøpte Frogner hovedgård i Aker. Senere var hovedgården bolig for andre direktører knyttet til bedriften, blant annet saksiske Carl Herman Voigt som bodde der i 1865 og 1875, og schlesiske Benjamin Gottschalk som bodde der i 1900 og 1910.

Fossum hovedgård
Fylke: Viken
Kommune: Modum
Gnr.: 128
Bnr: 1
Paviljongen i Frognerparken i Oslo stammer fra Fossum hovedgård.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014).

I 1826 ble herskapshuset Nyfossum oppført som bolig for hytteinspektør Friedrich Roscher, etter tegninger av Roscher selv. Denne bygningen er i dag kunstmuseum og en del av museumsanlegget på Blaafarveværket. Hovedbygningen på Fossum hovedgård brant ned til grunnen i 1932. Paviljongen med form som et romersk rundtempel som nå står på «Utsikten» i Frognerparken stod opprinnelig på Fossum hovedgård.

I 1886 var det fortsatt ikke skilt ut noen eiendommer av Fossum, som hadde ei skyld på 83 mark og 95 øre. Per 1950 hadde matrikkelgarden Fossum seksti bruksnumre.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Modums historie I–VII

  Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Fossum Hovedgård (Modum)» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.