Pengesedler. De første pengesedler i Norge ble utstedt i september 1695 av Jørgen Thor Møhlen i Bergen, ifølge kongelig bevilling fra juni samme år. I alt ble pengesedler til en pålydende verdi av 50 000 rdlr. satt i omløp. Sedlene skulle gjelde norda- og vestafjells i Norge og skulle være fullt innløselige, men utstederen greide ikke pågangen fra folk som ville løse dem inn, og sedlene ble avskaffet ved kgl. befaling juni 1696.
Senere ble pengesedler utstedt i Danmark ifølge forordn. 8. april 1713, men disse sedlene ble inndratt og brent i perioden 1719–30. Først etter opprettelsen av Kurantbanken i 1736 ble pengesedler et betalingsmiddel i varig bruk. Se videre Kurantbanken, Speciesbanken, Deposito-Cassen, assignasjonsbeviser, stattholderbeviser, riksbanksedler. H.W.
|
Denne artikkelen, med evt tilhørende illustrasjoner, er hentet fra Norsk historisk leksikon 2. utgave, 3. opplag (2004), og er beskyttet av opphavsrett. Den publiseres på lokalhistoriewiki.no etter avtale med Cappelen Damm forlag. Formateringen er tilpasset wikipublisering og forkortelser er skrevet helt ut, men teksten er ellers ikke endret i forhold til den trykte utgaven av oppslagsverket. Videre bruk av tekst eller illustrasjoner forutsetter avtale med Cappelen forlag.
|