Leksikon:Underfogd

Underfogd, forekommer på sporadisk i 1400–1500-årene som betegnelse på fogden (s.d.) i det egentlige Norge. I de oversjøiske norske provinsene hvor det gammelnorske lensmannsombudet ikke slo gjennom i senmiddelalderen og moderne tid (Orknøyene og Shetland), eller først sent på 1500-tallet (Jemtland) brukes underfogd regelmessig om lokale ombudsmenn som har utført omtrent de samme oppgavene som de norske lensmennene i lokalsamfunn og styringsverk. (På Færøyene overlevde sysselmann som betegnelse på slike ombudsmenn.)

På 1600–1700-tallet er underfogd også brukt om byfogdens (s.d.) medhjelper. Det var magistraten (s.d.) som utnevnte underfogden, som altså var en kommunal tjener. S.I.

Historisk leksikon.jpg
Norsk historisk leksikon. Kultur og samfunn ca. 1500 – ca. 1800
Hovedside  | Forord  | Forkortelser  | Forfattere  | Artikler  | Kilder og litteratur
Copyright
Denne artikkelen, med evt tilhørende illustrasjoner, er hentet fra Norsk historisk leksikon 2. utgave, 3. opplag (2004), og er beskyttet av opphavsrett. Den publiseres på lokalhistoriewiki.no etter avtale med Cappelen Damm forlag. Formateringen er tilpasset wikipublisering og forkortelser er skrevet helt ut, men teksten er ellers ikke endret i forhold til den trykte utgaven av oppslagsverket. Videre bruk av tekst eller illustrasjoner forutsetter avtale med Cappelen forlag.