Mortenssaga

Mortenssaga var ei vannsag i Vranglebekken nær vannet Dypingen i Nedre Eiker. Saga har navn etter Morten Pedersen Horgen (1829-1920), som bygde den omkring 1860 sammen med broren Borger Pedersen for å skjære materialer til nye bygninger på gården Korshorgen (gnr.33/10). Den hadde et vannhjul med diameter på cirka 3,5 meter. Sagbruket brant i 1890.

Mortenssaga i 1927. Foto: Fotograf Petter Kristiansen/Eiker Arkiv

Rusler du en tur nedover langs Vranglebekken en sommerdag, kommer du like før bakkene ned mot Dypingen til et fossefall. Her lå i sin tid Mortenssaga, eller «saga t´n Morten». I dag finner man på stedet hvor saga sto bare såvidt spor etter virksomheten i form av noen råtne grunnstokkker, men nede i bygda står ennå hus bygd av bord skåret der oppe.

Det var Morten Pedersen Horgen, født 1. august 1829, som bygde saga sammen med broren Borger. Morten var eier av gården Horgen, og var en allsidig og viljesterk kar, framsynt og langt forut for sin tid. Han lagde mye av redskapen sin sjøl, og var flink til både tre- og smedarbeid. Fremdeles står smia med belg og ambolt på gården.

Skogen som tilhører gården strekker seg altså helt inn til Vranglebekken som har utspring i Vrangla. Ved fossen begynte så Morten og broren å sette opp ei sag rundt 1860, med skovlhjul på omlag 3,5 meter i diameter. Morten ville bygge ny låve og sauefjøs, så han satte opp ei lita hytte i hellinga mot Grautkollen rundt 1875, også kalt Grauten, i Kattåsen. Den fikk navnet Mortensstua, og hadde jordgolv og et lite vindu. Der bodde de to brødrene mens de bygde sag og skar tømmer på sirkelsaga - de holdt på langt utover i høstkveldene i lyset fra tyrifaklene. Men så en dag i 1890 kjente de røyklukt i tåka en morgen, og da de kom ned til saga var denne nedbrent, antagelig fordi et lager var gått varmt.

Morten satte igang med oppbygging igjen i 1895, men fikk aldri fullført saga med saginnretning fordi han ble blind i 1900. Morten gifta seg aldri, og døde 26. februar 1920 i en alder av 91 år. Etter at han ble blind, var hans store interesse å lage geværer. Mortensstua forfalt etter hvert, og ble nok mer eller mindre helt borte i 1970-åra. Imidlertid satte Johan Bjørkedokk fra Krokstadelva opp ei kopperplate på stedet hvor hytta sto.

Kilder


  Mortenssaga inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!