Nedre Eiker kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Nedre Eiker kommune
0625 Nedre Eiker.png
Basisdata
Kommunenummer 0625
Fylke Buskerud
Kommunesenter Mjøndalen
Areal i  km²(2020) 121,76 km²
Folketall 2020 24 917 (2018)
Grunnlagt 1885
Opphørte 2020
Nå del av Drammen kommune
Målform Bokmål

Nedre Eiker var en kommune i Buskerud. Den grenset mot Lier, Drammen, Hof og Øvre Eiker. Sammen med Øvre Eiker var kommunen en del av landskapet Eiker. Nedre Eiker ble utskilt fra kommunen Eiker som egen kommune i 1885, og øvre del av Eiker ble omdøpt til Øvre Eiker kommune. 14. desember 2016 vedtok kommunestyret i Nedre Eiker at kommunen skulle slås sammen med Drammen og Svelvik, og dette ble gjennomført 1. januar 2020.

Mjøndalen var administrasjonssentrum med 8000 innbyggere. Andre tettsteder er: Krokstadelva, Solbergelva, Steinberg og Ytterkollen. Drammenselva deler kommunen i to, Steinberg, Mjøndalen og Ytterkollen ligger sør for elva, mens Krokstadelva og Solbergelva ligger på nordsiden.

Samferdsel

Landets første riksvei, fra Kongsberg til Drammen, går gjennom Nedre Eiker. Hovedveiene har hatt betegnelsene Riksvei 10, Europavei 76, Riksvei 11 og Europavei 134. Veien heter i dag Riksvei 283. Traseen for Europavei 134 går idag i åskanten sør for Ytterkollen, gjennom Mjøndalen og Steinberg til Øvre Eiker. Den gamle traseen, som i dag heter Riksvei 283, går fortsatt gjennom Solbergelva og Krokstadelva til Lerberg i Øvre Eiker.

Industri

I Nedre Eiker begynte man med mølledrift allerede sent i middelalderen, og man har fortsatt med dette til nyere tid. Det ble utvunnet jernmalm fra Narverudgruvene i Dahleråsen fra 1697 til 1913,[1] og mangan i mangangruvene ved Briskemyrputt fra 1904 til 1915. Industrien har satt sitt preg på kommunen, blant annet gjennom produksjon av papir og cellulose som ga mange arbeidsplasser helt fram til 1970-åra. Fremdeles holder blant annet Trelleborg-Viking til i Nedre Eiker.[2] Solberg Spinderi ble etablert først i Drammen som Drammens Bomuldsspinderi i 1818, men flyttet alt i 1820 til Solbergelva på grunn av vannfallet Solbergbekken som kunne utnyttes til driften. Bedriften eksisterer fortsatt, men det drives ikke produksjon der lenger.

Diverse

Av totalt 34 arter viltvoksende orkideer som finnes i Norge vokser 24 i Nedre Eiker. Bremsåsen naturvernområde er ett av områdene i kommunen der orkideene fortsatt trives.

Nedre Eiker kommune består av to kirkesokn - Nedre Eiker med Nedre Eiker kirke som ble bygget allerede i 1860, altså lenge før kommunedelinga ble en realitet og dermed har 150-års jubileum i 2010, og Mjøndalen med Mjøndalen kirke.

Dikteren Herman Wildenvey er født på Portåsen i Mjøndalen i 1885, og Portåsen er i dag et kultursted i kommunen.

125-årsjubileum 2010

Fredag 18. juni 2010 gikk startskuddet for feiringen av 125-årsjubileet til Nedre Eiker. I tre dager feiret kommunen seg selv.

Åpningen av det nye torget (Orkidetorget) i Mjøndalen var en del av denne feiringen. Torget har gjennomgått en total forvandling; fra parkeringsplass til et flott steinlagt torg med sitteplasser, scene, belysning, beplantning og leikeplass for barn. I tillegg er kiosken flyttet lenger bakover. Store og små eikværinger fant veien til åpningen av det som kan bli bygdas nye møteplass. Med fin marsjering, velkjent korpsmusikk og låta, ”Smoke On The Water” holdt Eiker Janitsjar og Mjøndalen og Steinberg Musikkorps liv i folkemassene inntil gjøglerne i Stella Polaris inntok torget med dansing, sjonglering og høy musikk.

Som avslutning kunne man bivåne en spektakulær forestilling innen dans og akrobatikk på Mjøndalen bru.

Referanser


Eiker Leksikons logo.jpeg Nedre Eiker kommune inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!