Natalia Bing

Natalia Bing (født 2. august 1857 i Christiania, død 1926) var en av de fire første kvinnene som fikk plass i kommunestyret i Fredrikstad. Hun ble valgt inn i 1901, det første året kvinner hadde stemmerett ved kommunevalg, og satt i tre perioder for Høyre. Natalia Bing var ei markant dame i foreningslivet i Fredrikstad. Hun var Fredrikstad Sanitetsforenings første formann og ledet foreningen fra den ble stiftet 9.juni 1905 til 1924.

Natalia Bing
Foto: Sollem

Bakgrunn

Natalia Bing ble født i Christiania som datter av trelasthandleren Jens Bing og hans kone Augusta. Moren døde da hun var fire år gammel, og hun vokste opp hos besteforeldrene på Akershus, hvor morfaren Christian Glad var generalmajor og kommandant. I 1880 giftet hun seg med fetteren sin, trelasthandleren John Collett Bredesen Bing fra Fredrikstad. Han var sønn til Ny-Nygaards eier Andreas Bing, og her sto også bryllupet. John Bing levde et aktivt sosietetsliv. I 1882 var han med på å stifte Fredriksstads Forening til Lystseilads, og tre år etter ble han et av de første medlemmene i Fredrikstads Velocipedklubb. Han og Natalia slo seg ned i Cicignongaden 35. I 1888 fikk de datteren Sigrid.

Deretter må noe ha gått galt. Natalia og John ble separert. Det skulle mye til for en separasjon den gangen. En separert kvinne var utsatt for nedverdigende folkesnakk og som regel en meget vanskelig økonomi. Natalia hadde imidlertid en sikker sosial posisjon i en av byens beste familier. Hun må også ha hatt sine egne penger, for faren hadde giftet seg igjen og skiftet med datteren sin. I 1895 kjøpte hun en broderiforretning, og i folketellingen fra 1900 finner vi henne i egen husholdning i Storgaden 117 i Fredrikstad med datteren og en tjenestepike, nå som assurandør og handlende i broderi. [1]Også i 1910-tellingen er hun titulert som «assuranceagent».[2]

Sanitetsforeningen

Fredrikstad Sanitetsforening ble stiftet 9. juni 1905. Formannen for Norske Kvinners Sanitetsforening, Fredrikke Marie Qvam, hadde denne kvelden vært i Fredrikstad og holdt foredrag. Samme kveld besluttet kvinner i Fredrikstad å stifte Sanitetsforening og Natalia Bing ble valgt til formann. Sanitetsforeningens prioriterte mål var den gang beredskap blant kvinner i tilfelle krig eller konflikt. Natalia Bing satte straks i gang med å skaffe sanitetsmateriell i tilfelle en koleraepidemi. Rundt slutten av første verdenskrig gjorde hun og foreningen hennes en stor innsats i kampen mot Spanskesyken, da hun sammen med Anna Backer og Bertha Stousland opprettet feltlasarettet på Phønix. Fredrikstad Sanitetsforening ble styrt av mor og datter Bing i nesten 25 år. Da Natalia Bing trakk seg tilbake fra ledervervet i 1924 tok datteren Sigrid Bing over. Hun ledet foreningen til 1929.

I tillegg var Natalia Bing med i styret i "Fredriksstad og Omegns Kvindesagsforening", stiftet 26. februar 1903. Foreningen ble opprettet som en motvekt til "Frisindet Kvindesagsforening for Fredriksstad og Omegn" stiftet bare et par uker tidligere,nærmere bestemt 11. februar 1903. Mens medlemmene av den "frisinnede kvinnesaksforeningen" i stor grad hadde tilknytning til Venstre, hentet "Fredriksstad og Omegns Kvindesagsforening" sine medlemmer fra mer konservative kretser.

Natalia Bing var dessuten styreformann i Kvinnesaksforeningens Husholdningsskole, som startet opp i 1906. Hun var også med i styret i Høyreforeningen i flere år.

«En av de driftigste og dygtigste blant byens selverhvervende kvinner»

Da hun døde i 1926, het det om henne at hun var «en av de driftigste og dygtigste blant byens selverhvervende kvinner», og at hun var «en særdeles klok, dyktig og energisk dame». Dette var neppe noen overdrivelse. Ved siden av å være enslig mor og forretningsdrivende, deltok hun for fullt i politikk og organisasjonsliv.

Referanser

  1. Natalia Bing i folketelling 1900 for Fredrikstad kjøpstad fra Digitalarkivet
  2. Natalia Bing i folketelling 1910 for Fredrikstad kjøpstad fra Digitalarkivet

Kilder og litteratur

Eksterne lenker


  Natalia Bing er del av prosjektet De 100 første kvinner i kommunestyrene som er kommet i stand i forbindelse med Stemmerettsjubileet 1913-2013. Artiklene i denne serien er tilgjengelig i denne oversikten.