Pål Putten

Pål Putten (født Pål Pedersen i HoleRingerike) var dragon i slaget ved Norderhov under det første Norgesfelttoget til Karl XII i 1716 under den store nordiske krig.

Senere ble Pål Pedersen husmann i Putten i Haug og kjent som Pål Putten. På plassen skal han ha arbeidet som skomaker og skredder.

Lokalkjente speidere

Pål Putten var, sammen med underoffiser Thor Hovland fra Sigdal, lokal kjentmann på Ringerike om natta mellom 28. og 29. mars i 1716. Da det nærma seg midnatt, kom det en norsk tropp til storgarden Stein på Ringerike. Det var egentlig bare en fortropp, som var sendt fra det norske hovedkvarteret i Lier for å finne ut hvor langt den svenske fienden var kommet.

Fortroppen hadde ikke sett noe til fienden, så to kjentmenn ble sendt ut for å spionere: soldaten Putten og offiseren Hovland. De så ganske snart at fienden hadde slått leir bare en halvtimes gange unna, på andre sida av Ringåsen, ved Norderhov prestegard og nabogardene. Der hadde de svenske soldatene tent bål på jordene for å holde vakt, så de var lette å oppdage.

Tilbake på Stein rapporterte de det de hadde sett. De norske lederne var i tvil om de var mange nok til å angripe, men de bestemte seg for å slå til, mens de fleste svenskene sov. Den norske troppen kom helt overraskende på svenskene, stille i mørket. Mange svensker rømte eller ble tatt til fange, mange ble drept eller såret.

Pål Putten hardt skadet

Noen dager etter den fæle natta i Norderhov, holdt prestekona Anna Colbjørnsdatter etterpå-lag i finstua for de norske offiserene, som hadde gjort en innsats i slaget. Pål Putten var ikke invitert, siden han bare var en vanlig soldat.

Pål Putten ble hardt såret under trefningen ved Norderhov den natta. Han fikk et stygt sår i foten og måtte amputere det ene beinet. Seinere fikk han trebein.

Han begynte som skredder, et yrke der han slapp å gå så mye.

Pål Putten skal ikke ha likt å snakke om det han hadde vært med på under slaget i Norderhov.

Mange år etterpå, i 1845, reiste bygdefolket en bauta til minne om krigshelten Pål Putten, ved Puttestua, som lå på den lille plassen Putten, langs veien mellom Hønen i Norderhov og Klekken i Haug på Ringerike.

Kilder og litteratur

  • Basert på artikkel fra det nedlagte nettstedet historieboka.no, skrevet av Olav Norheim. Han bygger på:
    • Lier Historielags Årbok, nr. 17, 2007
    • Liers Historie
    • Digitalarkivet (skannede kirkebøker for Lier)
    • Peter Englund, ”Forflutenhetens landskap – historiska essäer”


  Pål Putten er basert på en artikkel fra historieboka.no, et nedlagt nettsted som formidla Buskeruds historie. Teksten er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Overføringa av historieboka.no til Lokalhistoriewiki er et samarbeid mellom wikien og Viken fylkeskommune. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.