Rødtangen

Rødtangen er et strandsted ytterst på Hurumlandet i Asker kommune, der hvor Drammensfjorden og Oslofjorden møtes. Stedet, som ligger omtrent 3 km sørvest for Holmsbu, har gitt navn til Rødtangveien. Rødtangen fyrstasjon var i drift fra 1840 til 1897.

Rødtangen tidlig på 1900 tallet.
Rødtangen bad ca 1920 Pent kledd venter de på dampbåten. Kanskje kommer pappa med pappabåten fra byen?
Rødtangen bad ca 1920

Et sommerparadis

Rødtangen begynte å utvikle seg til badested omkring 1870. En forutsetning for at stedet ble et populært utfartssted, var rutebåttrafikken. Det ser vi f.eks. av at rutebåtene i juni 1871 averterte at badegjester til Holmsbu, Støa, Rødtangen og Hurum måtte betale frakt for bohave på hver tur både opp og ned med 24 skilling per person, tjenere og små barn inklusive.

På Rødtangen var det også tilbud på rom både til leie og salg. Blant annet var det auksjon over Rødtangen Lodsstation og Hotel, tilhørende frk. Larsens bo. Det skulle også selges en del krambuvarer og et betydelig løsøre. I annonsen stod det om huset at det var solid og pent innredet med mange gjesteværelser. Huset var ifølge annonsen fordelaktig som fast stasjon for alle ytterloser, liksom "samme er et meget søkt badested, der fullstendig er opptatt i badetiden, hvorhos handel har vært drevet i lengre tid."

I august 1879 hadde Aftenposten et lengre innlegg om ladestedet Rødtangen som i følge avisen lå ca. 2 timers behagelig og avvekslende dampskipstur fra Drammen. Av severdigheter nevnes øya Mølen hvor den "beryktede plante Mistelten" finnes, foruten en toll- og fyrstasjon. Den sistnevnte var en attraksjon som mange tilreisende besøkte. Dette må være fyret på Nebba, opprettet 1840 og nedlagt 1897. Aftenposten skriver at innbyggerne på Rødtangen tjente til livets opphold ved losing, fiske og badegjester. Badegjestenes antall var stort, i sær om søndagene.

Det var også stor badetrafikk til Rødtangen i 1880-årene. I 1890-årene avtok besøket sterkt, i følge en meddelelse fra distriktslegen i 1903. Han skriver at Filtvet, Rødtangen og Holmsbu hadde vært godt besøkt i 1903 etter at besøket hadde ligget nede i lengre tid. Omkring 1890 var det mye tuberkulose i denne delen av Hurum, og dette førte til at badegjestene holdt seg unna Rødtangen. Etter at alle hus hvor det hadde vært tilfeller av tuberkulose var blitt desinfisert, og stedet i lengre tid hadde vært forskånet for sykdom, søkte badegjestene tilbake.

I 1903-04 ble det bygd badehotell her. I 1912 fikk Einar Petterson, som drev gjestgiveriet i Holmsbu, øl- og vinrett for Rødtangen hotell i sommersesongen. Hotellet bestod av sovehus gruppert rundt bygninger med fellesfunksjoner som spisesalen og oppholdsrom. I 1920-årene bygde hotellet to badehus, et for damer og et for herrer, i Brevikbukta nedafor Nebba. Et stupetårn ble satt opp ved Nebba mot Drammensfjorden. Badehusene og stupetårnet ble revet i slutten av 1930-åra da de var forfalne.

Kilder og litteratur


  Rødtangen er basert på en artikkel fra historieboka.no, et nedlagt nettsted som formidla Buskeruds historie. Teksten er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Overføringa av historieboka.no til Lokalhistoriewiki er et samarbeid mellom wikien og Viken fylkeskommune. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.