Richard Andvord

Richard Andvord også omtalt som Rich. Andvord, fullt navn Sevald Theodor Richard Andvord (født 5. august 1839 på Nordgard Stamstad i Lom, død 8. november 1913 i Kristiania var grunnlegger i 1865 av papirforretningen med hans navn Rich. Andvord, og var en sentral skikkelse i Kristiania rundt århundreskiftet. Han var byens siste stadshauptmann fram til Christiania Borgervæpning ble lagt ned i 1881.

Richard Andvord, her avvildet som byens siste stadshauptmann i uniform med St. Olavs Orden og Vasaorden. Maleri etter et tidligere fotografi.
Foto: Oslo Museum

Bakgrunn

Andvord var sønn av lensmann Paul Thorsteinson Andvord (1795/1796-1863) og Thora Sevaldsdatter Kjæstad (1806–1897) i Lom. I 1855, bare 16 år gammel gikk han fra Lom til Christiania hvor han gikk i handelslære hos onkelen H. Holtermann, som drev forretning i den travle Storgaten. Den tids butikker hadde ingen spesialisering, og solgte alle mulig slags varer over samme disk, som lær og stoffer, vin og lampeolje, papir og matvarer.

Da han følte seg utlært, dro han til Tyskland hvor han erfarte spesialiseringen i varehandelen. Etter et år i Tyskland, kom han hjem og hadde bestemt seg for å åpne en spesialhandel i papir og skriveutstyr.

Virke

I mai 1865 rykket han inn en beskjeden annonse i Aftenbladet hvor han gjorde det kjent at han åpnet sin spesialhandel i assessor Mariboes gård, en bygning oppført 1860, tegnet av arkitekt Emil Victor Langlet med adresse Torvet 3. Denne gode faghandelen i romslige og sentrale lokaler mellom Stortorvet og Karl Johans gate ble snart et naturlig møtested for mange av byens fremste borgere, akademikere, politikere og redaktører, etablerte forretningsmenn og kjente personer fra kulturlivet.

Blant kundene som etterspurte spesialprodukter var Henrik Ibsen, Edvard Grieg, Jonas Lie, Bjørnstjerne Bjørnson og Edvard Munch. Den mest krevende kunden var Fridtjof Nansen, som var svært spesifikk med hensyn til hva han måtte ha til sine ekspedisjoner og senere til sitt vitenskapelige arbeid. Gustav Vigeland var imidlertid mer beskjeden i kravene, men slapp å betale. Han fikk i sin tunge periode diskret økonomisk støtte, i likhet med en rekke andre kunstnere som trengte hjelp.

Butikklokalene ble noe mer enn et handelslokale, men en sosial og politisk møteplass. Foruten kunstnerne trakk lokalene også byens fremste borgere, politikere og redaktører, særlig ved større begivenheter ble dette en arena for å møte hverandre og diskutere det som skjedde. Det kunne ble rene diskusjonsklibben rundt disken, hvor den velorienterte og ivrige butikkeier deltok aktivt og åpnet for dette. Hans smittende humør gjorde han også populær blant byens fruer, som her gikk igjennom listene til borgerball og veldedige tilstelninger som var lagt ut i lokalene. Også innsamlingslister etter ulykker og branner, eller til trengende før jul. Andvord forstod tidlig at slike lister trakk folk til forretningen, men hans sosiale sinnelag gjorde at han åpnet for å ha dette i butikken, og han var selv den største bidragsyter uten at navnet kom med. Han rundet raust opp sluttsummen når listene ble inndratt.

Alt gjorde at Andvord fikk en sentral rolle i byens liv og et stort kontaktnett. I 1877 kjøpte han gården hvor butikken lå på Stortorvet. Han ble i 1879 utnevnt til stadshauptmann og leder for Christiania Borgervæpning fram til denne ble lagt ned to år senere. Han ledet her den siste paraden, og gjorde som skikkelse et stort inntrykk på folk. Samme år ble Andvord utnevnt til ridder av St. Olavs Orden, og i en alder av 42 år var han en av de aller yngste med denne utmerkelsen. Andvord hadde også styreverv i flere store banker, forsikringsselskaper, i Brændevinssamlaget og Nationaltheatret.

Privat liv

 
Gravminne på Vår Frelsers gravlund for ham og hans familie.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012).

Andvord ble i 1883 gift med Cathinca Sofie Jacobsen (23.4.1849–15.11.1935), datter av dekorasjonsmaler Ole Jacobsen og kusine av Johan Svendsen. Hans hustru hadde studert musikk i Leipzig og Paris i flere år før de giftet seg, og deres hjem ble også et musikalsk senter med også Edvard Grieg og Johan Halvorsen som hyppige gjester. Han var svigerfar til den britiske sjøoffiseren og ekspedisjonsdeltakeren Edward Evans (1880–1957).

Bosteder

Ved folketellingen i 1865 er den 27 år gamle ugifte handelsborgeren registert som bostadsadresse samme sted som han samme år åpnet forretning, Stortorvet 3.

Ved folketellingen i 1891 er han sammen med hustru, to sønner, en datter, tre tjenestepiler og en losjerende registert i Sommers gade 13 ved Solli plass.

Ved folketellingen i 1900 har familien flyttet til Riddervolds gate 3, og har kokkepike og hushjelp, og i folketellingen i 1910 bor familien med to tjenestepiker i en villa i nybarokk i Skovveien 31 b, i en boenhet som strekker seg over både første og andre etasje, oppført i 1894 for Andvord, arkitekt Christian Reuter. Villaen ble revet i 1930-åra.

Andvord eide også en trevilla i Strømsborgveien 47 på Bygdøy, denne kan ha blitt benyttet som sommerbolig.

Kilder