Vinstra stasjon

Vinstra stasjon, ved tettstedet Vinstra i Nord-Fron kommune i Gudbrandsdalen, ble opprettet 2. november 1896 som et ledd i anlegget av Hamar-Selbanen videre fra Tretten stasjon. Stasjonsbygningen og godshuset ble tegnet av Paul Due, og levert og satt opp av Strømmen Trævarefabrik. Vinstra stasjon har egen turistinformasjon og fungerer som en felles skysstasjon for både tog, buss og taxi. Stasjonen ligger 241 meter over havet, og til Oslo S er det 266,60 km.

Vinstra stasjon, tegnet av Paul Due og oppført av Strømmen Trævarefabrik.
Foto: Jernbanemuseet

Stasjonen ble anlagt på grunnen til gården Byre, et navn som ble brukt før Vinstra-navnet fikk hevd som betegnelse på både stasjon og tettsted. Offisielt har stasjonen helt fra starten båret navnet Vinstra.

Stasjonen inneholdt fra starten også poståpneri. I dag er den ubetjent og uten billettautomater, men den har venterom. Litt sør for stasjonsbygningskomplekset står et ilgodshus av vanlig type for strekningen — det er i likhet med selve den opprinnelige stasjonsbygningen tegnet av Paul Due.

Godshuset på vestsiden av sporene kalles Pakkhuset. Det huser forskjellige typer virksomhet, blant annet kunstutstillinger og arrangementer i forbindelse med Peer Gynt-stevnet. En tidligere lokomotivstall eller vognstall står fortsatt. Vinstra hadde derfor mye skifting. Fram til høsten 1963 stoppet lokalgodstogene Gt. 5281/82 (Hamar-Otta-Hamar) og Gt. 5287/88 (Hamar-Otta-Hamar) fast på stasjonen. Etter innføring av knutepunkttrafikk for stykkgods ble derfor sistnevnte tog innstilt mens Gt. 5281/82 ble forlenget nordover til Dombås. Opprinnelig var det også et vanntårn ved stasjonen. I 1967 ble stasjonen fjernstyrt.

Kilder

  • Store norske leksikon.
  • Amundsen, Kari, Berit Anderson, Ingeborg Hvidsten, Alf Stefferud: Complet færdige Huse - Strømmen Trævarefabrik - ferdighusproduksjon 1884-1929. Oslo 2002.
  • http://jernbane.origo.no – nedlagt fra 31.10.2016, men basen vil fortsatt være passivt tilgjengelig.
  • Norsk Jernbaneklubb – Stasjonsdatabasen
  • Jernbanemuseet
  • Jernbane.net
  • «Banedata 2004»


  Denne artikkelen inngår i prosjektet Samkult.
Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.