Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek: Forskjell mellom sideversjoner

kat.
(ekstern lenke)
(kat.)
 
(7 mellomliggende versjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
<onlyinclude>{{thumb høyre|Arbark Socialdemokraten 1910.jpg|Annonse for det nye arkivet i avisa [[Socialdemokraten]] 1910. Det var åpent «hver virkedags aften kl. 7-8.»}}[[Arbeiderbevegelsens Arkiv og Bibliotek]] (''AAB'') ble opprettet av [[Landsorganisasjonen]] og [[Arbeiderpartiet]] i fellesskap i [[1908]] og er et dokumentasjonssenter som er åpent for alle. Bøker og annet trykt materiale kan lånes; bilder kan lånes/kjøpes fra egen fototjeneste. Arkivmaterialet (ca. 2000 arkiver og 6000 hyllemeter) er tilgjengelig i arkivets lesesal. AAB tar først og fremst vare på arkivmateriale etter landsdekkende organisjoner, og arkivene er ikke ordnet ut fra lokalhistoriske innfallsvinkler.</onlyinclude>
<onlyinclude>{{thumb høyre|Arbark Socialdemokraten 1910.jpg|Annonse for det nye arkivet i avisa [[Socialdemokraten]] 1910. Det var åpent «hver virkedags aften kl. 7-8.»}}[[Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek]] (''AAB / Arbark'') ble opprettet av [[Landsorganisasjonen]] og [[Arbeiderpartiet]] i fellesskap i [[1908]] og er et dokumentasjonssenter som er åpent for alle. Bøker og annet trykt materiale kan lånes; bilder kan lånes/kjøpes fra egen fototjeneste. Arkivmaterialet (ca. 2000 arkiver og 6000 hyllemeter) er tilgjengelig i arkivets lesesal. AAB tar først og fremst vare på arkivmateriale etter landsdekkende organisjoner, og arkivene er ikke ordnet ut fra lokalhistoriske innfallsvinkler.</onlyinclude>


I tillegg finnes det tolv regionale arkiver som samler inn og oppbevarer [[arbeiderbevegelsen]]s arkivmateriale ellers i landet ([[Sarpsborg]], [[Lillehammer]], [[Arbeiderbevegelsens Arkiv i Hedmark|Hamar]], [[Tønsberg]], [[Skien]], [[Kristiansand]], [[Stavanger]], [[Bergen]], [[Leikanger]], [[Ålesund]], [[Trondheim]] og [[Tromsø]]). Alt lokalt stoff angående fagbevegelsen i de tre nordligste fylkene går til Tromsø. Vær imidlertid oppmerksom på at mye av det eldre arkivmaterialet fra andre landsdeler fortsatt er i  Arbeiderbevegelsens Arkiv og Bibliotek, som for øvrig er regionalt arkiv for [[Oslo]], [[Akershus]] og [[Buskerud]].
I tillegg finnes det tolv regionale arkiver som samler inn og oppbevarer [[arbeiderbevegelsen]]s arkivmateriale ellers i landet ([[Sarpsborg]], [[Lillehammer]], [[Arbeiderbevegelsens Arkiv i Hedmark|Hamar]], [[Tønsberg]], [[Arbeiderbevegelsens arkiv i Telemark|Skien]], [[Kristiansand]], [[Stavanger]], [[Bergen]], [[Leikanger]], [[Ålesund]], [[Trondheim]] og [[Tromsø]]). Alt lokalt stoff angående fagbevegelsen i de tre nordligste fylkene går til Tromsø. Vær imidlertid oppmerksom på at mye av det eldre arkivmaterialet fra andre landsdeler fortsatt er i  Arbeiderbevegelsens Arkiv og Bibliotek, som for øvrig er regionalt arkiv for [[Oslo]], [[Akershus]] og [[Buskerud]].


==AABs arkivmateriale kan deles i fire hovedgrupper==
==AABs arkivmateriale kan deles i fire hovedgrupper==
Linje 14: Linje 14:


===Personarkiv===
===Personarkiv===
Faglige ledere og aktive rikspolitikere fra arbeiderbevegelsen (fra 1950-tallet mange regjeringsmedlemmer) har levert sine personlige arkiv til AAB ([[Johan Nygaardsvold]], [[Einar Gerhardsen]] og [[Trygve Brattelie]]). Her finnes stoff av lokal interesse, notater om møter på ulike steder i Norge og om kontakten med lokalmiljøet. Olav Oksviks arkiv er særlig rikt på denne type stoff.
Faglige ledere og aktive rikspolitikere fra arbeiderbevegelsen (fra 1950-tallet mange regjeringsmedlemmer) har levert sine personlige arkiv til AAB ([[Johan Nygaardsvold]], [[Einar Gerhardsen]] og [[Trygve Bratteli]]). Her finnes stoff av lokal interesse, notater om møter på ulike steder i Norge og om kontakten med lokalmiljøet. Olav Oksviks arkiv er særlig rikt på denne type stoff.


Det finnes mange skriftlige dokumenter ang. lokale henvendelser til statsministeren. [[Gro Harlem Brundtland]] har deponert sitt arkiv i AAB, mens [[Oddvar Nordli]]s og [[Knut Frydenlund]]s er oppbevart i [[Riksarkivet]]. De privatarkivene som befinner seg hos AAB, er registrert i samkatalogen for privatarkiver slik at det er lett å orientere seg i hva som finnes.
Det finnes mange skriftlige dokumenter ang. lokale henvendelser til statsministeren. [[Gro Harlem Brundtland]] har deponert sitt arkiv i AAB, mens [[Odvar Nordli]]s og [[Knut Frydenlund]]s er oppbevart i [[Riksarkivet]]. De privatarkivene som befinner seg hos AAB, er registrert i samkatalogen for privatarkiver slik at det er lett å orientere seg i hva som finnes.


===Organisasjoner på venstresiden og andre med sterke eller mindre sterke bånd til arbeiderbevegelen===  
===Organisasjoner på venstresiden og andre med sterke eller mindre sterke bånd til arbeiderbevegelen===  
Linje 32: Linje 32:
==Kilder og litteratur==
==Kilder og litteratur==


*[http://www.arbark.no/ Arbeiderbevegelsens Arkiv og Biblioteks nettside]
*[http://www.arbark.no/ Arbeiderbevegelsens arkiv og biblioteks nettside]
*[http://bibliotekhistorie.no/index.php/Arbeiderbevegelsen_-_Arkiv_og_bibliotek Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek på bibliotekhistorie.no]
*[http://bibliotekhistorie.no/index.php/Arbeiderbevegelsen_-_Arkiv_og_bibliotek Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek på bibliotekhistorie.no]
*{{Preusfotograf|4110|Arbeiderbevegelsens Arkiv og Bibliotek}}
*[[Knut Einar Eriksen|Eriksen, Knut Einar]], [[Solveig Halvorsen]] og [[Einar A. Terjesen]]: «Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek gjennom 100 år», i [[Arbeiderhistorie]] 2008, s. 7-69.
*[[Knut Einar Eriksen|Eriksen, Knut Einar]], [[Solveig Halvorsen]] og [[Einar A. Terjesen]]: «Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek gjennom 100 år», i [[Arbeiderhistorie]] 2008, s. 7-69.


[[Kategori:Arkiv]]
==Andre lenker==
[[Kategori:Bibliotek]]
 
* [http://digitaltmuseum.no/info/owners/ARB AAB på Digitalt museum]
 
[[Kategori:Arkivinstitusjoner]]
[[Kategori:Fagbibliotek]]
[[Kategori:Fotosamlinger]]
[[Kategori:Arbeiderbevegelsen]]
[[Kategori:Arbeiderbevegelsen]]
[[Kategori:Etableringer i 1908]]
[[Kategori:Etableringer i 1908]]
25 486

redigeringer