Asgardsfeltet

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 4. aug. 2017 kl. 12:42 av Kallrustad (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Øverst på feltet, der Meierivegen går ut fra Kvennhusvegen. De to vegnavna spiller begge på lokalhistorien i Nordlia.
Foto: Trond Nygård (2011).

Asgardsfeltet (oftest skrevet Askegårdsfeltet) er et byggefelt i Nordlia i Østre Toten. Feltet består av om lag 80 eneboliger. Asgardsfeltet ble bygd ut ca. 1985-87, på tomter som Østre Toten kommune solgte til private boligbyggere. Boligområdet ble bygd på et skauareal som kommunen hadde kjøpt fra Asgard.

Østre Toten kommune hadde alt tidlig på 1970-tallet (?) sikra seg det 65 mål store området fra Asgard med tanke på boligbygging. I utkastet til generalplan for Østre Toten fra 1974 hadde det status som byggeområde i soneplanen for Nordlia. Muligens på grunn av den daværende vedtatte traseen for ny riksveg 33 skulle det drøye før feltet ble bygd ut.

Tomtene på Asgardsfeltet har alle gnr. 121, og ikke 124 (Asgard). Dette viser at feltet er bygd på den delen av Asgard som på slutten av 1800-tallet ble kjøpt innåt fra nabogarden Breilibakken (gnr. 121/2).

Ei velforening, Askegård Vel, tar seg av fellesanliggender på feltet.

I 2010-åra ble feltet utvida mot sør, etter at skauen ble hogd ned høsten 2010. De nye eneboligene fikk atkomst fra den nyanlagte Engelundsvegen. Hogginga medførte også at Asgardsfeltet ble langt mer synlig fra Nordlivegen.

Veger på Asgardsfeltet


Kilder og litteratur

  • Forslag til generalplan for Østre Toten, Østre Toten 1974, s. 43 og Soneplan 5: Nordlia.