Balasingham Yogarajah: Forskjell mellom sideversjoner

fotokreditt
(Korr.)
(fotokreditt)
 
(15 mellomliggende versjoner av 5 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
<onlyinclude>'''[[Balasingham Yogarajah]]''' (f. 1963). Norsk politiker som representerer [[Arbeiderpartiet]]. Yogarajah er av tamilsk opprinnelse, født og oppvokst på [[Sri Lanka]]. Han migrerte til Norge i 1984 og utdannet seg til psykiatrisk sykepleier. I dag arbeider han ved Oslo Universitetssykehus. Som politiker er Yogarajah særlig kjent for sitt arbeid for å få norske politikere og politiske myndigheter engasjert i fredsprosessen på Sri Lanka. Han har dessuten vært aktiv og hatt lederroller i en rekke tamilske organisasjoner, og er for tiden leder for Norsk Tamilsk Studieforum.</onlyinclude><ref>Sinnadurai 2016: s. 55.</ref>
{{thumb|balasingham_yogarajah.jpg|Balasingham Yogarajah.|Tamilenes liv og historie i Norge.}}
<onlyinclude>'''[[Balasingham Yogarajah]]''' (f. 1963) er en politiker som representerer [[Arbeiderpartiet]]. Yogarajah er av tamilsk opprinnelse, født og oppvokst på [[Sri Lanka]]. Han migrerte til Norge i 1984 og gikk ett års tid på Hallingdal Folkehøgskule i Gol.<noinclude><ref>''Drammens Tidende og Buskeruds Blad'' 12.12.1984.</ref></noinclude> Seinere tok han utdannelse som psykiatrisk sykepleier. I dag arbeider han ved Oslo Universitetssykehus. Som politiker er Yogarajah særlig kjent for sitt arbeid for å få norske politikere og politiske myndigheter engasjert i fredsprosessen på Sri Lanka. Han har dessuten vært aktiv og hatt lederroller i en rekke tamilske organisasjoner, og er for tiden leder for [[Norsk Tamilsk Studieforum]].</onlyinclude><ref>Sinnadurai 2016: s. 55.</ref>


== Lokalpolitisk engasjement i Oslo ==
== Lokalpolitisk engasjement i Oslo ==
Yogarajah meldte seg inn i [[Oslo]] Arbeiderparti i 1990. Etter noen år som bydelspolitikere ble han i 2003 valgt inn i bystyret, som den første representant med tamilsk bakgrunn. Han satt én periode i bystyret fram til 2007. Ved siden av sitt politiske engasjement i Oslo-politikken var Yogarajah en aktiv pådriver for å få norske myndigheter engasjert i tamilenes sak. Det politiske klimaet for et slikt engasjement var det aller beste på slutten av 1990-årene. Etter at den kalde krigen var over, var norske utenrikspolitiske organer opptatt av å finne en ny plattform som kunne sikre at stormaktene – særlig representert ved USA og EU – ikke mistet norske interesser av syne. Fredsdiplomati ble et viktig instrument i denne sammenheng. Derfor ble også norsk bistandspolitikk på Sri Lanka rettet inn mot å fremme fredsforhandlinger.<ref>[http://www.bistandsaktuelt.no/arkiv-kommentarer/2016/sri-lanka-megling-slo-feil/ Erik R. Selmer i ''Bistandsaktuelt'' 23.02.2016]</ref> I 1998 ble Erik Solheim utnevnt til den norske regjeringens spesialutsending til Sri Lanka, og fram til 2009 var han den sentrale aktøren fra norsk side i fredsforhandlingene.  
Yogarajah meldte seg inn i [[Oslo]] Arbeiderparti i 1990. Etter noen år som bydelspolitiker ble han i 2003 valgt inn i bystyret, som den første representant med tamilsk bakgrunn. Han satt én periode i bystyret fram til 2007. Ved siden av sitt politiske engasjement i Oslo-politikken var Yogarajah en aktiv pådriver for å få norske myndigheter engasjert i tamilenes sak. Det politiske klimaet for et slikt engasjement var det aller beste på slutten av 1990-årene. Etter at den kalde krigen var over, var norske utenrikspolitiske organer opptatt av å finne en ny plattform som kunne sikre at stormaktene – særlig representert ved USA og EU – ikke mistet norske interesser av syne. Fredsdiplomati ble et viktig instrument i denne sammenheng. Derfor ble også norsk bistandspolitikk på Sri Lanka rettet inn mot å fremme fredsforhandlinger.<ref>[http://www.bistandsaktuelt.no/arkiv-kommentarer/2016/sri-lanka-megling-slo-feil/ Erik R. Selmer i ''Bistandsaktuelt'' 23.02.2016]</ref> I 1998 ble Erik Solheim utnevnt til den norske regjeringens spesialutsending til Sri Lanka, og fram til 2009 var han den sentrale aktøren fra norsk side i fredsforhandlingene.  


== Nøkkelroller i tamilsk forenings- og organisasjonsliv ==
== Nøkkelroller i tamilsk forenings- og organisasjonsliv ==
I alle disse årene fungerte også Yogarajah i rollen som pådriver og opinionsdanner for de tamilske interessene i prosessen. Han fikk etter hvert viktige posisjoner i flere tamilske organisasjoner. Fra 2006 til 2008 var Yogarajah styremedlem i [[Tamilnet]], en organisasjon som arbeider for å bedre arbeidsvilkårene for tamilske journalister på Sri Lanka.  Mellom 2007 og 2010 var han også styremedlem i [[Norsk tamilsk helseorganisasjon]] (NTHO), som retter sin virksomhet mot å bedre folkehelsesituasjonen for tamiler gjennom faglig, humanitært og økonomisk bistandsarbeid. I 2008 fikk Yogarajah stillingen som daglig leder for [[Annai Poopathi Tamilsk Kultursenter]], en posisjon han hadde fram til 2010. I samme periode hadde han dessuten en tilsvarende stilling i stiftelsen [[Tamilsk Ressurs og Veiledningssenter]] (TRVS), der han hadde vært styremedlem siden 2006. Den sentrale oppgaven til TRVS er å bidra til integrering av tamiler, både gjennom morsmålsopplæring og formidling av tamilsk kultur, og ved gi kunnskaper om norske samfunnsforhold. Ved siden av dette var han også styremedlem i [[Norsk tamilsk forum]], som er en paraplyorganisasjon for en rekke tamilske foreninger og organisasjoner innenfor et bredt spekter av samfunnslivet. Og sist, men ikke minst, var han en sentral aktør i [[Tamil Coordinating Committee]] (TCC), det tamilske samordningsutvalget, som var den viktigste politiske organisasjonen for tamiler i utlandet og nært knyttet til LTTE, [[De tamilske tigrene]].
I alle disse årene fungerte også Yogarajah i rollen som pådriver og opinionsdanner for de tamilske interessene i prosessen. Han fikk etter hvert viktige posisjoner i flere tamilske organisasjoner. Fra 2006 til 2008 var Yogarajah styremedlem i [[Tamilnet]], en organisasjon som arbeider for å bedre arbeidsvilkårene for tamilske journalister på Sri Lanka.  Mellom 2007 og 2010 var han også styremedlem i [[Norsk tamilsk helseorganisasjon]] (NTHO), som retter sin virksomhet mot å bedre folkehelsesituasjonen for tamiler gjennom faglig, humanitært og økonomisk bistandsarbeid. I 2008 fikk Yogarajah stillingen som daglig leder for [[Annai Poopathi Tamilsk Kultursenter]], en posisjon han hadde fram til 2010. I samme periode hadde han dessuten en tilsvarende stilling i stiftelsen [[Tamilsk ressurs- og veiledningssenter]] (TRVS), der han hadde vært styremedlem siden 2006. Den sentrale oppgaven til TRVS er å bidra til integrering av tamiler, både gjennom morsmålsopplæring og formidling av tamilsk kultur, og ved gi kunnskaper om norske samfunnsforhold. Ved siden av dette var han også styremedlem i [[Norsk tamilsk forum]], som er en paraplyorganisasjon for en rekke tamilske foreninger og organisasjoner innenfor et bredt spekter av samfunnslivet. Og sist, men ikke minst, var han en sentral aktør i [[Tamil Coordinating Committee]] (TCC), det tamilske samordningsutvalget, som var den viktigste politiske organisasjonen for tamiler i utlandet og nært knyttet til [[LTTE]], De tamilske tigrene.


== Talsperson for tamiler i norsk offentlighet ==
== Talsperson for tamiler i norsk offentlighet ==
Linje 17: Linje 18:
{{sitat|Våre familiemedlemmer trues med utslettelse. I løpet av de fire siste månedene er mer enn 4000 tamiler drept og nesten 10 000 skadet. Sri Lankas regjering fører en offensiv mot tamilene, og verken FN-observatører, nøytrale medier eller internasjonale hjelpeorganisasjoner er i krigssonene. Regjeringen bruker mat og medisiner som våpen ved å stoppe forsyninger til området […] Vi tamiler tar avstand fra gruppen som tok seg inn på ambassaden. Men samtidig forstår vi at de er veldig frustrert.<ref>''Morgenbladet'' 17.04.2009.</ref>}}
{{sitat|Våre familiemedlemmer trues med utslettelse. I løpet av de fire siste månedene er mer enn 4000 tamiler drept og nesten 10 000 skadet. Sri Lankas regjering fører en offensiv mot tamilene, og verken FN-observatører, nøytrale medier eller internasjonale hjelpeorganisasjoner er i krigssonene. Regjeringen bruker mat og medisiner som våpen ved å stoppe forsyninger til området […] Vi tamiler tar avstand fra gruppen som tok seg inn på ambassaden. Men samtidig forstår vi at de er veldig frustrert.<ref>''Morgenbladet'' 17.04.2009.</ref>}}


Svaret var balansert, eller tvetydig, alt etter hva slags perspektiv en hadde på borgerkrigen. I løpet av 2000-tallet vokste det gradvis fram en økende skepsis mot den tamilske motstandskampen i deler av den norske opinionen. Særlig rettet skepsisen seg mot Tamiltigrene og deres myteomspunne leder, Velupilai Prabhakaran, som ble portrettert som steil og uforsonlig i fredsforhandlingene. Både USA, EU, India og en rekke andre land satte LTTE på sine lister over terrororganisasjoner. Også menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty International og Human Rights Watch uttrykte meget kritiske synspunkter. Den sistenevnte organisasjonen publiserte også en rapport i 2006 som hevdet at tamiltigrene nærmest drev økonomisk utpressing av tamiler som levde i diasporaen.  
Svaret var balansert, eller tvetydig, alt etter hva slags perspektiv en hadde på borgerkrigen. I løpet av 2000-tallet vokste det gradvis fram en økende skepsis mot den tamilske motstandskampen i deler av den norske opinionen. Særlig rettet skepsisen seg mot Tamiltigrene og deres myteomspunne leder, Veluppilai Prabhakaran, som ble portrettert som steil og uforsonlig i fredsforhandlingene. Både USA, EU, India og en rekke andre land satte LTTE på sine lister over terrororganisasjoner. Også menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty International og Human Rights Watch uttrykte meget kritiske synspunkter. Den sistenevnte organisasjonen publiserte også en rapport i 2006 som hevdet at tamiltigrene nærmest drev økonomisk utpressing av tamiler som levde i diasporaen.  


Denne voksende uroen for tamiltigrenes nærvær i det norske samfunnet, traff Balasingham Yogarajah med full styrke da han i 2011 ble oppført som nr. 21 på Arbeiderpartiets liste til Stortingsvalget. Aftenposten rettet et kritisk lys mot så vel Yogarajah som det tamilske samordningsutvalget. På basis av ulike kilder – blant annet den australske terrorismeforskeren Peter Chalk – stilte avisa spørsmål ved om samordningsutvalget rett og slett var en forlenget arm av LTTE og om Yogarajah var LTTEs leder i Norge. Balasingham Yogarajah benektet sin lederrolle, samtidig som har uttrykte forståelse for tamiltigrenes sak:
Denne voksende uroen for tamiltigrenes nærvær i det norske samfunnet, traff Balasingham Yogarajah med full styrke da han i 2011 ble oppført som nr. 21 på Arbeiderpartiets liste til Stortingsvalget. Aftenposten rettet et kritisk lys mot så vel Yogarajah som det tamilske samordningsutvalget. På basis av ulike kilder – blant annet den australske terrorismeforskeren Peter Chalk – stilte avisa spørsmål ved om samordningsutvalget rett og slett var en forlenget arm av LTTE og om Yogarajah var LTTEs leder i Norge. Balasingham Yogarajah benektet sin lederrolle, samtidig som har uttrykte forståelse for tamiltigrenes sak:
Linje 28: Linje 29:


== Referanser ==
== Referanser ==
<references/>
<references />


== Litteratur og kilder ==
== Litteratur og kilder ==
Linje 35: Linje 36:
*''Aftenposten'' 20.10.2011,Andreassen, Tor Arne: «AP.-kandidat med tilknytning til tamiltigrene».
*''Aftenposten'' 20.10.2011,Andreassen, Tor Arne: «AP.-kandidat med tilknytning til tamiltigrene».
*''Bistandsaktuelt'' 23.02.2016, Selmer, Erik R.: «Sri Lanka: Norsk fredsmekling slo feil».
*''Bistandsaktuelt'' 23.02.2016, Selmer, Erik R.: «Sri Lanka: Norsk fredsmekling slo feil».
*Drammens Tidende og Buskeruds Blad 12.12.1984: «'Raja må få bli i Hallindal'.»
*''Morgenbladet'' 17.04.2009, «Tamiler i krise».
*''Morgenbladet'' 17.04.2009, «Tamiler i krise».
*''Nettavisen'' 2007, «Tamiltigrene står bak».
*''Nettavisen'' 2007, «Tamiltigrene står bak».
*Sinnadurai, Umapalan: ''Tamilenes liv og historie i Norge, 1956-2016'', Tamil Books Publication.
*{{Umapalan 2016}}
*''Siste.no'' 12.04.2009: «Stormet ambassade i Oslo».
*''Siste.no'' 12.04.2009: «Stormet ambassade i Oslo».
*''VG Nett'' 13.08.2007, Brenna, Jarle Grivi: «Ga bort gratis narkotika. Maktkamp blant tamilske ungdommer før blodoppgjør».
*''VG Nett'' 13.08.2007, Brenna, Jarle Grivi: «Ga bort gratis narkotika. Maktkamp blant tamilske ungdommer før blodoppgjør».


{{Tamiler i Norge}}
{{Tamiler i Norge2}}
{{DEFAULTSORT:Yogarajah, Balasingham}}
{{DEFAULTSORT:Yogarajah, Balasingham}}


[[Kategori:Tamiler i Norge]]
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Fødsler i 1963]]
[[Kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:Lokalpolitikere]]
[[Kategori:Ap-politikere]]
[[Kategori:Sjukepleiere]]
{{F1}}
{{F1}}
{{bm}}
25 486

redigeringer