Beitstad prestegjeld

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Beitstad kirke, tidligere Solberg kirke, var hovedkirke i prestegjeldet.
Foto: Bernt Rostad (2009).

Beitstad prestegjeld var et av Den norske kirkes prestegjeld i Nord-Trøndelag. Det tilsvarte ved avviklinga i 2000-åra, dagens Beitstad og Namdalseid sokn. Beitstad er nå en del av Steinkjer kommune, mens Namdalseid er en egen kommune. Tidligere omfatta det også Malm sokn i dagens Verran kommune.

Prestegjeldet er nevnt i 1589, da prestegjeldet hadde fire kirker. Solberg kirke (siden 1913 Beitstad kirke og sokn) var hovedkirke, mens Kirkreit, Eid og Lagtu var annekssokn. Disse fire sokna ble den gang betjent av to prester. Kirkreit ble en gang etter 1654 avløst av Bartnes kirke, og Lagtu kirke og sokn ble lagt ned på midten av 1600-tallet.

I 1850 ble Bartnes kirke flytta til gården Malmo, med Malme kirke som soknekirke for Malme sokn (siden 1914 Malm kirke og sokn). Det ble også gjort en del endringer av soknegrensene på samme tid. Tre år senere ble også Eid kirke og sokn nedlagt og erstatta av Ås kirke og Ås sokn, siden 1894 kalt Namdalseid sokn.

I 1966 ble Malm sokn overført til det nye Verran prestegjeld.

Etter avviklinga av prestegjeldene har Beitstad sokn ligget under Steinkjer kirkelige fellesråd, mens Namdalseid sokn tilhører Namdalseid kirkelige fellesråd.

Sokneprester

Kilder

Koordinater: 64.08665° N 11.32806° Ø