Bergen Byarkiv

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 22. des. 2020 kl. 08:55 av Ine Baadsvik (samtale | bidrag) (Lagt til lenker)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Bergen Byarkiv, Kalfarveien 82
Foto: Ine Merete Baadsvik, Bergen Byarkiv, 2015
 

Bergen Byarkiv er kommunalt arkiv for Bergen kommune. Det ledes av byarkivaren, som har fått delegert myndighet og ansvar for byens arkiv fra byrådet. Arkivet ble opprettet i 1979.

Forslaget om å opprette et byarkiv kom fra Arkivkomitéen av 1975. Komiteen mente at det burde ansettes en byarkivar, at det skulle bygges egnede lokaler og at arkivet inntil videre skulle ha tilhold i Allehelgensgate 5. Da byarkivet åpnet der i 1979, skulle det gå rundt ti år før nye lokaler var klare, men det var først i 2004 at man kunne flytte til Hansa Bryggeriers gamle lokaler i Kalfarveien 82.

I 1982 ble Stadsportarkivet overført fra Statsarkivet i Bergen til byarkivet. Disse arkivseriene fra 1700- og 1800-tallet utgjør en sentral del av byens historiske arkiv.

Ved siden av å organisere og ta vare på kommunens historiske og samtidige arkiv skal byarkivet også fremme bruken av arkivsaker som kildemateriale både i forvaltningen og i forskning. Byarkivet tar også imot privatarkiv med tilknytning til byen og dens historie.

Formidling

Bergen byarkiv legger stor vekt på å formidle kunnskap om Bergens historie og om hva arkivet inneholder. De har blant annet brukt Wikipedia og Lokalhistoriewiki aktivt. Her på Lokalhistoriewiki er artiklene skrevet av medarbeidere ved arkivet merket med en egen mal, og samlet i Kategori:Bergen byarkiv-artikler.

Kilder

Eksterne lenker

fra Bergen Byarkiv og Lokalhistorisk arkiv i Bergen

  • Første versjon av artikkelen er henta fra Preus museums register over norske fotografer.
  • Bergen byarkiv på Digitalt museum.
  • Bergen byarkiv på KulturNav

Koordinater: 60.3863485° N 5.3518549° Ø