Bjarne Amdahl

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Aftenpostens aftenutgave 23. april 1968: utsnitt av omtale av Bjarne Amdahls bortgang.

Bjarne Fredrik Berg Amdahl (født 17. august 1903 i Trondheim, død 23. april 1968) var komponist, pianist, arrangør og orkesterleder. Han var en av sin tids mest populære underholdningskomponister, kanskje særlig kjent for melodiene han skrev til Alf Prøysens tekster, som Slipsteinsvæilsen, Tango for to og Jørgen Hattemaker, men han skrev også for andre, blant annet har han laget melodien til Erik Byes Skomværsvalsen. Amdahl hadde også en rekke oppgaver for NRK.

Familie

Bjarne Amdahl var sønn av Hans Amdahl (1875–1945) og Gyda Sawert (1877–1957), og ble gift i 1931 med danser Bengta Andrea Jønsson (1910-2003).

Liv og virke

Bjarne Amdahl studerte klaver hos Melvin Simonsen, komposisjon hos Arvid Kleven og dirigering hos Hugo Kramm. Som 20-åring ble han ansatt som kapellmester ved operetteteateret Mayol i Kristiania i 1923. Senere var han kapellmester ved Casino Teater 1926-1928, Chat Noir 1928-1931, Søylen 1934-1935, Det Nye Teater 1936-1951, Folketeatret 1952-1959, og deretter ved Oslo Nye Teater.

Fra 1938 etablerte Amdahl seg som en av landets mest populære orkesterledere på platemerket Odeon. Mange populære melodier ble lansert her. Etter krigen var han en ettertraktet orkesterleder og arrangør for flere kjente artister,

Fra 1940 hadde Amdahl en rekke oppdrag som komponist, pianist og arrangør i NRK. Han komponerte mye musikk til hørespill og programserier, som Søndagsposten og Barnetimen.

Bjarne Amdahl hadde et mangeårig samarbeid med Alf Prøysen, som ble innledet i 1952, med Den første løvetann. Som deres første store slager regnes gjerne Sønnavindsvalsen fra 1956. I 1957 ble Tango for to lansert, sunget av Nora Brockstedt. Brocksted sang de kommende årene også inn Prøysen/Amdahl-sanger som Mari du bedåre, Æille så ner som a Ingebjørg og Slipsteinsvæilsen.

Av melodier Amdahl skrev for Prøysen selv, kan nevnes Solskinn og sang (fra fjernsynsserien om Kanutten), I Bakvendtland og Jørgen Hattemaker. Han samarbeidet også med andre tekstforfattere, som Reidar Antonsen (Rolf Just Nilsens Lille Jensen drar til Mandalay, Ola Isenes Genser'n tel'n Johansen) og Erik Bye (Skomværvalsen). Amdahl skrev også deler av musikken til Thorbjørn Egners Folk og røvere i Kardemomme by, som Trikkefører Syversens vise.

Ettermæle

Bjarne Amdahl er gravlagt på Haslum kirkegård i Bærum.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015)

I en usignert nekrolog over Bjarne Amdahl i Aftenposten 23. april 1968 ble han beskrevet slik (utdrag):

Han var en meget allsidig og høyt skattet musiker, pianist, komponist, revy- og operette-dirigent, arrangør og repetitør. Alt han laget hadde det kvalitetsstempel som kjennetegner den virkelige musiker, og utallige er de som har gledet seg over hans mangeartede produksjon. ... Populærmelodiene som har kommet fra hans notepenn er så mange at han for flere år siden ga opp å holde tall på dem. ... Bjarne Amdahl var et rolig og avbalansert menneske med stor personlig charme, og han vil bli dypt savnet av sine tallrike venner.

Bjarne Amdahl er gravlagt på Haslum kirkegård i Bærum, hvor han var bosatt.

Kilder