Chat Noir
Chat Noir (fransk for «svart katt») er et kabaret- og revyteater med adresse Klingenbergata 5 i Oslo sentrum.
Bakgrunn og historie
Chat Noir ble etablert 1. mars 1912 i den store salen i andre etasje i den store portbygningen til Christiania Tivoli hvor det var åtte meter under taket, av sangeren og kabaretkunstner Bokken Lasson (1871-1970) og skribenten Vilhelm Dybwad (1863-1950). Lokalene ble dekorert av Bokken Lassons nevø Per Krohg året etter. Denne bygningen ble revet i 1935, og erstattet med Høyres Hus i (Stortingsgata 20). Lasson og Dybwad giftet seg forøvrig i 1916 etter at Dybwad hadde skilt seg fra sin første kone, Johanne Dybwad. Bokken Lasson ledet teateret fra 1912 til 1917.
Lalla Carlsen var en av skuespillerne som kom tidlig til Chat Noir, i 1915. Hun var engasjert ved teatret helt til 1947. Andre som tidlig var tilknyttet Chat Noir var Hansy Petra (1887-1968) og Botten Soot fra 1913 og helt fram til 1930. Også diktere som Herman Wildenvey og Olaf Bull opptrådte tidlig på Chat Noir. Ellers har en rekke kjente skuespillere vært tilknyttet Chat Noir, som Einar Sissener, Leif Juster, Sonja Wigert, Kari Diesen, Arvid Nilssen, Rolf Just Nilsen, Sølvi Wang, Arve Opsahl, Elisabeth Grannemann, Grethe Kausland, Rolv Wesenlund og Harald Heide-Steen jr. På 1980-tallet var Chat Noir arena for de store revyene til Dag Frøland og Dizzie Tunes.
I 1919 flyttet Chat Noir fra Tivolis portbygning til Brødrene Hals' konsertlokale like ved (der Hotel Continental ligger i dag). I 1927 flyttet teatret tilbake til Tivolihaven, til teaterbygningen Tivoli Teater. Siden 1938 har Chat Noir hatt tilhold på sin nåværende adresse i Klingenberggata 5, også like i nærheten (arkitekter Antti Norrgren og Ulf Nyquist). Teatret ble skadet i brann i 1963, men ble gjenåpnet allerede året etter. I 1971 ble Chat Noir leid av Oslo kommune, og benyttet til revyer, musikaler og teateroppsettinger, før det i 1996 igjen ble et privatteater.
Teatersjef siden 1996 er Tom Sterri. Siden høsten 2010 er det Thalia Teater A/S ved Bjørn Heiseldal som står for den daglige driften av Chat Noir. Blant tidligere ledere kan nevnes Victor Bernau (som var den som utviklet Chat Noir til en ledende revyscene på 1920-tallet), Einar Rose, Ernst Diesen, Jens Book-Jenssen, Egil Monn-Iversen og Einar Schanke.
Om oppstarten i 1912
Chat Noir åpnet 1. mars 1912 med en kabaretforestilling, der blant andre Herman Wildenvey var med. Aftenposten refererte fra forestillingen dagen etter. Avisen var godt fornøyd med selve forestillingen, men ikke med serveringen (utdrag):
Der er nogen, som synes, at navnet er fremmedartet. Hvis vi skal begynde at dømme efter starten, saa er det visst noget tøv. ... Chat noir bliver nok byens egen kjælekat. Den lille cabaret er lavet saa lun og hyggelig. Og Fru Bokken Lasson kaster streif av meget lys over den skumre cabaret, naar hun viser sig paa tribunen. ...Men saa var var der serveringen. Eller skal vi tilskrive premieren og det overfyldte hus alle ulykker? Serveringen var ihvert fald forfærdelig. Og selv på cabareten Chat noir gaa man ikke bare for kunstens skyld. Men lad os glemme og bare huske den glade kunst og det store bifald og haabe, at der er drysset dynger af guld over Fru Bokken og hendes fæller ... . | ||
Om 50-årsjubileet i 1962
På dagen 50 år etter oppstarten, 1. mars 1962, ble 50-årsjubileet for Chat Noir feiret med gallapremiere på jubileumsforestillingen «Vår i luften». Både Bokken Lasson og Lalla Carlsen var til stede, og ble hyllet. Aftenposten rapporterte fra begivenheten i sin utgave 2. mars 1962 (utdrag):
Over løperne steg byens fedre og sønner med fruer og døtre, alt som overhodet teller i byens offisielle verden og i kunstnerkretser. Til gallaforestilling på denne festdagen. Stortingspresident Nils Langhelle, statsminister Einar Gerhardsen, ordfører Rolf Stranger, Trygve Lie, representanter for diplomati, for teaterverdenen, for private og offentlige institusjoner, for stat og kommune, for presse og for alle dem som i årenes løp har utgjort Chat Noirs trofaste publikum. … Bokken Lasson fikk hyldest av publikum, og av «den svarte katta» personlig fikk hun aftenens første blomster. Bukett til henne og bukett til Lalla, og dermed var vi i gang. Slag i slag med Monn Iverensk presisjon hvirvlet revyen over scenen, og gav oss alt det vi var kommet med håp om å få oppleve. | ||
Om 100-årsjubileet i 2012
29. oktober 2012 ble 100-årsjubileet for Chat Noir markert med en jubileumsforstilling som bare skulle vises én gang (men senere vises på tv). Blant de som særlig ble hyllet var de relativt nylig avdøde skuespillerne Dag Frøland, Grethe Kausland og Harald Heide-Steen jr. VG rapporterte fra begivenheten i sin nettutgave samme kveld (utdrag):
Revyteatret Chat Noir i Oslo sentrum markerte 100 år med et storslagent stjerneshow mandag kveld. Teatersjef Tom Sterri lokket med opptredener fra blant annet Linn Skåber, Showgirls, Toralv Maurstad og Alexander Rybak. Blant de oppmøtte var Oslo-ordfører Fabian Stang (57) og kona Catharina Munthe (35). - I alle utfordringer vi har som er krevende, er det viktig å ha gleden i bunn. Og Chat Noir har gitt oss glede i 100 år, sier Stang om hva revyscenen har betydd for hovedstaden. … Festforestillingen mandag var en éngangsforeteelse. Noen av artistene har skrevet nye numre, mens andre deler fra sine pågående show. | ||
Arkiv
Nasjonalbiblioteket har flere arkiv fra Chat Noir, blant annet utklippsbøker, programmer, revytekster og sketsjer, noter, skuespilltekster og fotografier.
En protokoll for årene 1954 til 1979 er overlevert til Oslo byarkiv.
Kilder og referanser
- Aftenposten 2. mars 1912.
- Aftenposten 2. mars 1962.
- Chat Noir offisiell hjemmeside.
- Om Bokken Lasson hos Norsk Biografisk Leksikon /snl.no.
- Lise Lyche: Norges teaterhistorie, side 160–162, Tell forl, Asker 1991. Digital versjon på Nettbiblioteket
- Chat Noir på Wikipedia på bokmål og riksmål
- VG.no om 100-årsjubileumsforestillingen, 29.10.2012.
- Chat Noir A/S på Arkivportalen.
- Nasjonalbibliotekets søk for arkiv, Hanske (fritekstsøk på "Chat Noir")
Koordinater: 59.91362° N 10.73231° Ø