Braathens SAFE

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 26. mai 2023 kl. 07:59 av Cnyborg (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
LN-SUP, Douglas C-54B Skymaster fra Braathens SAFE, ved den aller første ordinære landingen på frossen tundra i AdventdalenSvalbard i 1959.
Foto: Norsk Luftfartsmuseum

Braathens SAFE (South American and Far East) var et flyselskap startet av skipsreder Ludvig G. Braathen i 1946. Selskapet flyttet sitt hovedkontor fra Oslo sentrum til Diamanten i OksenøyveienSnarøya i desember 1985.

Flyselskapet var fra starten først og fremst basert på charteroppdrag, og navnet viser hvor de sterkeste engasjementene var. Flygningene mellom Norge/Europa og Hong Kong ble etter hvert så omfattende at selskapet fikk konsesjon på denne ruten. Etter at SAS ble dannet i 1951, fikk ikke Braathens fornyet sin utenlandskonsesjon, men ble tilbudt å fly enkelte ruter innenlands i Norge. Selskapet lanserte disse rutene under navnet «Luftbussen» i rutene som gikk fra Oslo til Kristiansand, Stavanger, Ålesund og Trondheim. De øvrige innenlandsrutene var forbeholdt SAS, og det var ingen reell konkurranse om flygningene i Norge. Etter dereguleringen ble imidlertid situasjonen en annen, og Braathens SAFE kom etter hvert inn på hele det norske rutenettet på samme måte som SAS. En viktig del av Braathens SAFEs flygninger gikk som charter til populære reisemål i syden.

Annonse for Braathens SAFE (1960).

I 2002 var den økonomiske situasjonen for selskapet blitt vanskelig, og Braathens ble kjøpt av SAS. Etter 2007 er navnet blitt borte og selskapet er gått inn i SAS Norge.


Koordinater: 59.90623428430005° N 10.628182107531735° Ø

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Braathens SAFE er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.