Brukersamtale:Morganni: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
 
(velkomsthilsen + kommentar)
 
Linje 1: Linje 1:
== Femund Canoe Camp ==
{{Velkommen}}


Femund Canoe Camp, forkortet FCC, er et utleieselskap som ble etablert i Engerdal kommune, ved Femunden, i 1974.[1] Selskapet var det første av sitt slag i Norge, med utgangspunkt i en forrettningside, at kommersiell basis, arrangere organiserte kanoturer og utleie av kano- og friluftsutstyr til et bredt publikum. I etableringsåret hadde FCC 30 to-manns kanandiske kanoer til disposisjon. I tillegg kom annet relevant kano- og friluftsutstyr, inkludert turproviant.
:Hei Morgan. Bare hyggelig å kunne hjelpe til. Det var forresten kollega [[Bruker:Cnyborg|Chris Nyborg]] som gjorde størstedelen av jobben. Ellers lurte jeg om du kunne legge inn litt info. om bildene, f.eks. dato og fotograf. Helsing --[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] ([[Brukerdiskusjon:Kallrustad|diskusjon]]) 3. des 2013 kl. 09:10 (CET)
Organiserte turer ble ledet av ansatte instruktører, og leitakere ble tilbydt opplæring i padleteknikk, sikkerhet og naturvett. Dette nye ferietilbudet ble godt mottat i markedet, og fikk stor oppmerksomhet i lokal- som riksmedia ( se kilder. nedenfor) og omtalt i mange aviser og flere etablerte ukebalder og magasiner. Reisebyråer og turoperatører tog inn FCC i sine reise/ferie-program, f.eks DNT og Norske Vandrerhjem (tidl. NUH) i Norge, Dansk Vandrer Laug (DVL) i Danmark og Svenska Turist Foreningen (STF) i Sverige.
Etter fire sesonger i temporært anlegg, i grendehuset i Sorken 7 kilometer nord Femundsenden, flyttet FCC inn i et nytt, eget, foretningstilpasset senter, ( i Sorken) og kanokapasitet økt til 70- 75 kanoer ( 140 – 160 gjester/døgn). Det nye anlegget inkluderte kafe, hytteutleie, og ikke minst en stor villmarkscamping ( ikke motorisert tillgang).
I Sorken, via elven (å) Sorka, som utløper i Femunden, og utover selve Femunden, er det helt/delvis vannforbindelse till vann og sjøer så som Isteren, og Sølensjøen – vassdragene i nasjonalparken Femundsmarka, eller via Feragen til Røros, og Håvassdragene tilbake til Femunden. ( kano bæres eller trilles mellom vann/sjøer).
Flere turoperatører fra bl.a. Danmark, Tyskalnd, Nederland, Belgia og Frankrike arrangerte turer til FCC, og solgt som direkte charter/pakketurer med fly/tåg/buss og kano-tur, alt inkludert. Mange kommuner, bl.a. Oslo, Trondheim og Bergen, hadde faste årlige sommerleir for sine fritidsklubber forlagt til Femunden – så også mange skoler sine leirskoler, både fra Norge og Danmark ( jmfr. ”1814 er glemt ....”)
Femund Canoe Camp fikk Engerdal kommunes tiltakpris 1991. FCC har i sterk grad bidratt til å gjøre Engerdal kommune kjent som et attraktivt ferie- og friluftsområde.
Etter økonomisk garanti fra Engerdal kommune, ble i 1974 selskapet etablert av Morgan Nilsson (f. 1949) og Bengt Magusson (f. 1948). Siden 1985 til nå (2013) drives/ledes FCC av Magnusson alene.
Kilder[rediger kilde]
Rolf Arne Moen. Hamar Arbeiderblad (1974): "Landets første kanoleir etableres ved Femund".
Arve Øverby. Østlendingen (1974): "Lang dags "kanoferd" mot natt i Engerdal"
Harald Queseth. Nasjonen (1974): "Annerledes ferie i sommer - kanopadling i Femundsmarka".
Leif Harald Andreassen, Hamar Arbeiderblad (1974-6-29); " Med kano i Femundsmarka - en ny form for villmarksopplevelse har kommet for å bli".
Terje Flisen, (1974) Aktuell : "I Hjortefots kjølevann".
Wiig, Terje og Aagaard, Rolf M. Aftenposten, A-magasinet: (1975-5-24): "Kanoferd i Femundsmarka".
Ragnar Grant Stene og Burny Iversen. Det Nye (Nr 28/75. s 1/ 31 / 71): "Nå kan du oppleve kano-eventyret i Femunden".
Ole Daniel Enersen, tekst/foto. VillmarksLiv: (1974 / s. 1/ 55/ 56 / 57): "Kanolandet Femund".
Håvard Lillebo (tekst/foto). Nationen : ( 1976-05-13 - s.1) "Mot kanosommer i Femundsmarka".
Tor Leif Pedersen (tekst), Ann-Magret Frotjold og Stein Hallgren. Morgenavisen: ( 1978-08-07 , s.2 ): "Bergensungdommer levde villmarksliv - På kano-ekspedisjon".
Rolf Ottesen. VG: (1980-07-11, s. 1/18: "Kano-suksess i villmarks-Norge".
Terje Flisen (foto/tekst). Østlendingen ( 1976-09-18, s.1 + ) "1814 er glemt - Danskene inntar Femundsmarka".
Foto:[rediger kilde]

Nåværende revisjon fra 3. des. 2013 kl. 08:10

Velkommen!

Velkommen ombord, Morganni! Om du ikke tidligere har erfaring med wikiarbeid, kan det være lurt å starte med å lese litt om wikien. Ta gjerne også en titt på våre nettbaserte wikigrunnkurs og på hjelpesidene i wikien. Ellers er det bare å sette i gang å skrive om de lokalhistoriske emnene du er interessert i. Om du syns noe er vanskelig, kan administratorene våre hjelpe deg.

Skriv gjerne noen ord om deg selv på brukersiden din. Det kan gjøre det lettere for andre brukere å ta kontakt med deg på samtalesiden din. Da vil det dukke opp en oransje stripe i wikien om at du har nye meldinger. Om du har krysset av for det i innstillingene dine øverst til høyre, vil du også få beskjed på e-post. Kanskje vil du finne andre brukere med samme interesser som deg i wikien.

Wikien vår er hele tiden i utvikling, og veien blir i stor grad til mens vi går. Alle brukere er viktige i denne utviklingen. Bruk derfor samtalesider og andre kanaler aktivt til å dele erfaringer, tanker og forslag! Om du skulle være vant til å arbeide på Wikipedia, er det lurt å ha i bakhodet at lokalhistoriewiki.no skiller seg fra Wikipedia på mange måter.

Lykke til! :-)

Velkommen ombord, Morganni! Om du ikkje har tidlegare erfaring med wikiarbeid, er det lurt å begynna med å sjå gjennom sida «Om wikien» og å kike gjennom hjelpesidene våre. Elles er det berre å setje i gang med skrivinga om lokalhistoriske emne som du er interessert i. Om du synast noko er vanskeleg, kan administratorane våre hjelpe deg.

Skriv gjerne nokre ord om deg sjølv på brukarsida di. Det kan gjera det lettare for andre brukarar å ta kontakt med deg på samtalesida di. Da vil det dukke opp ei oransje stripe i wikien om at du har nye meldingar. Om du har kryssa av for det i innstillingane dine øvst til høgre, vil du også få melding på e-post. Kanskje vil du finne andre brukarar med same interesser som deg i wikien.

Wikien vår utviklar seg heile tida, og vegen blir i stor grad til medan vi går. Alle brukarar er viktige i denne utviklinga. Bruk difor samtalesider og andre kanalar aktivt til å dele erfaringar, tankar og forslag! Om du skulle vera vant til å arbeide på Wikipedia, så er det lurt å ha i bakhovudet at lokalhistoriewiki.no skil seg ut frå Wikipedia på mange måtar.

Lykke til! :-)

Burist båhtem dehki, Morganni! Gu i lä åvdep barrgam nágan wikijna lä buoremusat låhkåt «Om wikien (dán wiki birra)» ja áj guovladit mija vähkkebelijda. Ietján biesa tjállegåhtet bájjkálatjhisturja ássje birra gu dån berusta. Jus lä duvne tjualbma, máhte máddet mija administratuvrijt dunji viehkedit.

Lä buoragit gu dån tjälitja ietja birra duv adnejbielláj. Dalä álkep ietjá adnejijda duv guladallat duv adnejrudnambielláj. Jus nágan lä tjállem duv adnejrudnambielláj, dalä ihtá oránnsja sárak bielleåjve vuolen gu lä duvne åđđå sárdnoma. Jus dav sárgasta duv adnejvälljimbielláj bajemus ålges bielen áj ådtjo e-påsståsárdnoma. Iehkep dån gávna ietjá adneja gu berusti sämmá ässjijt gu dådnå.

Mija wiki lä agev åvvdåmin ja bálges lä dahkam gu vádtsemin. Gájk adnej lä árrvolis dán åvvdåmij. Dajna berri dån adnet rudnambellijt ja ietjá kanálajt áhte juogadit åtsådallamijt, ussjulmasajt ja ájádusajt! Jus dån juo tjállám Wikipediaj, dä mujte gu lokalhistoriewiki.no lä måddeláhkáj sierra Wikipediast.

Vuärrbe tjállemijn! :-)

--

Hei Morgan. Bare hyggelig å kunne hjelpe til. Det var forresten kollega Chris Nyborg som gjorde størstedelen av jobben. Ellers lurte jeg på om du kunne legge inn litt info. om bildene, f.eks. dato og fotograf. Helsing --Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 3. des 2013 kl. 09:10 (CET)