Byveien i Grimsbu

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 5. apr. 2018 kl. 10:25 av Olve Utne (samtale | bidrag) ({{bm}})
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Byveien i Grimsbu er en løype som i anledning Kulturminneåret 2009 har blitt satt sammen i Folldal kommune i Hedmark.

Byveien er en gammel veitrasé over fjellet som fra ca 1050 og frem mot reformasjonen forbandt pilegrimsledene som gikk gjennom Gudbrandsdalen og Østerdalen til Nidaros. På 1100-tallet ble veien anlagt som en pilegrimsvei fra Opplandene til Nidaros, og ved grundige undersøkelser både i skriftlig materiale og terreng har man søkt å gjenfinne den opprinnelige ruten.
I Folldalen kan veien deles i tre deler: Fra Kjølle i Grimsbu via Gammelsætra og over Slettfjellet, videre over Einunndalsveien og Skarvåsen frem til Markbulia, og til slutt herfra over mot Rødalen i Alvdal og Tynset.

Det eldste kartet der veien er inntegnet er fra 1826. Veien ble ryddet på dugnad av frivillige Grimsbygger i regi av Grimsbu Gard og Grendeutvikling.

Ekstern lenke


Valknute Kaar 2009.gif Hele eller deler av Byveien i Grimsbu er basert på en artikkel fra prosjektet Kulturminneløypa og er lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Når artikkelen har fjernet seg tilstrekkelig fra originalen, kan dette merket fjernes.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.