Centralgården (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 30. mai 2023 kl. 08:00 av Cnyborg (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Dagens utseende i nyrenessanse fra 1892, ark. Ove Ekman.
Foto: Chris Nyborg (2013).

Centralgården, også skrevet Centralgaarden har idag adresse Lille Grensen 7 i Oslo og ligger ved Stortingsplass. Tomten har vært bebygget siden 1764, dagens bygning er opprinnelig fra 1875, men gjennomgikk en omfattende om- og påbygging i 1892. Innvendig er bygningen ombygget en rekke ganger, senest i 2018/2019, og den har fått to «skjulte» etasjer på taket, og to etasjer under bakkeplan.

Opprinnelig bebyggelse

«Mikkelsgården» til høyre for inngangen til Arbeidergata, før denne brant i 1874.
Foto: Oslo Museum

Tomten lå ved den tidligere hovedinnfartsåren for veien til Christiania fra Drammen, denne gikk langs den sørlige grensen til Rosenkrantzhaven. Her ble det i 1764 bygget en bondehandelsgård kalt «Mikkelsgården» etter den mest kjente eieren, høkeren Torsten Mikkelsen (også omtalt som Torsten Michelsen, og gården som Michelsgården).

Mikkelsen tok også imot losjerende og spisegjester, og gården fikk kallenavnet «Noahs Ark» på grunn av det sammensatte klientellet av både folk og dyr. Det var også denne første gården som også ble kalt «Pultosten», angivelig fordi man her kjøpe brødskiver med billig pultost.

«Mikkelsgården» har hatt mange andre eiere og virksomheter, og etter at den brant i 1874 ble tomten kjøpt opp av tre investorer med Thorvald Meyer i spissen.

Første oppføring

Centralgården med dens opprinnelige utseende i nygotikk, ark Paul Due, før ombyggingen i 1892. Den første Tostrupgården, kalt politimester Morgenstiernes gård, oppført 1856 i høyre bildekant.

Interessentselskapet fikk i 1875 oppført Centralgaarden og arkitekt var Paul Due som ga gården et nygotisk stiluttrykk.

Gården hadde en stor trappehall som gikk gjennom alle etasjene i hele bygningen som besto av en rekke saler og møtelokaler, mens det i kjelleren var serveringsted med orkesterunderholdning med oppredener av sangerinner. Stedet het Café Central, men gikk under kallenavnet «Centralhallen», og ble drevet av Hans Peter Jensen.

I øverste etasje var det kunstneraltelierer hvor blant andre Christian Krohg holdt til i årene 11880 til 1888 og ga undervisning til mange av de andre unge malerne som holdt til her, blant dem Edvard Munch, Theodor Kittelsen, Jens Wang, Halfdan Strøm, Signe Scheel og flere andre.

Også Knud Bergslien hadde atelier og drev undervisning her, blant annet for Christian Skredsvig, Edvard Munch, Harriet Backer, Lauritz Haaland og Halfdan Egedius. Blant andre kunstnere som hadde atelier her var Ludvig Skramstad og Andreas Bloch.

Om- og påbygning i 1892

Bygningen har fått blå plakett.
Foto: Chris Nyborg (2013).

I 1892 fikk gården nye eiere og ble vesentlig utvidet etter om- og påbygging dette året. Den fikk da dagens utseende, arkitekt for dette var Ove Ekman som ga gården dagens preg av nyrenessanse.

Blant de første leietakerne i den nye, ombbygde gården var Central Privathotell.

Morgenbladgården

I 1903 flyttet Morgenbladet og holdt til her helt fram til 1976, og gården fikk kallenavnet «Morgenbladgården». Det ble i 1930-årene foretatt en omfattende ombygging innvendig.

Idag

I slutten av 1970-årene/1980 ble bygningen igjen ombygget innvendig, arkitekt for dette var Otto Torgersen. Gården fikk da innredet to taketasjer under et nytt skråtak.

OBOS Forretningsbygg eide gården fra 1999, og solgte den i 2013 til Nordea Liv. Etter at gården ble solgt videre i 2016 til det franske forsikringsselskapet Axa Investment Managers, ble den i 2018/2019 totalrehabilitert og ombygget innvendig.

Etter ombyggingen har bygningen fått hele ni etasjer, der to av etasjene ligger under bakkenivå og de to øverste er under taket fra 1980. Bygningen har fått et areal på 6 980 kvadratmeter.

Bygningen inneholder i dag bevertningssteder, butikker og kontorer, og den er kommunalt listeført som bevaringsverdig.

Kilder


Koordinater: 59.9136639° N 10.7387078° Ø