Den Norske Turistforening

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Harstad turlags hytte i Grønnkollen.
Foto: Gunnar Reppen (2009)

Den Norske Turistforening (DNT) er en paraplyorganisasjon for lokale turistforeninger som arbeider for å fremme og legge til rette for fot- og skiturisme i Norge. Den ble grunnlagt i 1868, og har pr. 2009 55 lokallag og mer enn 215 000 medlemmer. DNT driver en rekke turisthytter som står til disposisjon for medlemmene.

Grunnleggelsen

Jøldalshytta, eid av Trondhjems Turistforening, fotografert i 2009
Foto: Arnfinn Kjelland

Turistforeningen ble grunnlagt 21. januar 1868, med konsul Thomas Johannessen Heftye som hovedinitiativtaker og første formann. De andre medlemmene av den første direksjonen var overst Fredrik Næser, professor Halvor Rasch, kaptein Hans H. Krag, og assessor W. Erichsen. De ønsket med foreningen å legge til rette for at flest mulig skulle få mulighet til å oppleve norsk natur.

På det tidspunkt hvor DNT ble grunnlagt var turisme fortsatt forbeholdt den bemidlede del av befolkningen, overklassen og den øvre middelklassen. Andre hadde ikke mulighet til å reise på ferie, både fordi det var dyrt og fordi det var tidkrevende. Etter mønster av alpeforeninger i andre land organiserte Heftye og hans krets seg for å få flere til å se at det var mulig å bruke naturen uten at det trengte å koste mye.

Allerede i grunnleggelsesåret 1868 kjøpte DNT sin første hytte, Krokan ved Rjukanfossen. De startet også opp med merking av løyper i Nordmarka, og begynte planleggingen av hytter og merka løyper på høyfjellet. I 1870 var Tyinhytta ved Tvindehaugen ferdig, og samme år ble Memurubu kjøpt av DNT. I 1872 var Gjendebu ferdig. Siden fulgte stadig nye hytter, slik at det i løp av de første femti årene kom på plass seksten nye hytter i Jotunheimen og på Hardangervidda.

Med et voksende jernbanenett økte muligheten for at flere kunne komme seg opp i fjellet. Ikke minst var åpningen av Bergensbanen i 1909 viktig, fordi denne knyttet sammen Jotunheimen og Hardangervidda. Flere hytter ble anlagt slik at de utnyttet mulighetene jernbanen ga. Det ble nå mulig å gå i fjellet selv i en kort ferie, fordi man ikke trengte å bruke flere dager på å komme seg fram til startpunktet.

Etter Fridtjof Nansens og andre polarforskeres berømte skiferder på slutten av 1800-tallet ble skiløping mer utbredt. I 1907 ble Glitterheim for første gang holdt åpen i påsken, og andre hytter fulgte etter. Med dette begynte skiturisme i fjellet å bli populært, og påskeferien slik mange nordmenn nå kjenner den tok form.

Miljøinnsats

DNT engasjerte seg allerede i 1904 for å få opprettet nasjonalparker, og jobbet aktivt med dette i mange år. Først i 1962 kom landets første nasjonalpark, Rondane. DNT engasjerte seg også for verning av vassdrag, og bidro sterkt til at Verneplan for vassdrag kom i 1973. Organisasjonen har også jobbet i forhold til motorferdsel i utmark, artsforvaltning og forurensing.

Medlemsforeninger

Drammens og Oplands Turistforenings butikk.
Foto: Anne Gallefos Wollertsen

I slutten av 1980-åra ble DNT omorganisert fra en sentralorganisasjon med lokallag til en paraplyorganisasjon med lokale medlemsforeninger. Foreningen som inngår i DNT er:

Østlandet

Sørlandet

Vestlandet

Midt-Norge

Nord-Norge

Litteratur

Eksterne lenker