Eduard Dietl

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Eduard Dietl i 1943
Foto: Bauriedl
Solheimsbrakka ved Bjørnfjell stasjonOfotbanen var Dietls hovedkvarter under siste del av slaget om Narvik.
Foto: Ukjent (1942.).

Eduard Dietl (født 1890 i Bad Aibling i Bayern, død 26. juni 1944) var tysk generalløytnant, og sjef for de tyske styrkene ved Narvik under felttoget i 1940.

Dietl ble kjent med Hitler mens han gjorde tjeneste i Reichswehr i München i 1920. Han gikk inn i det nasjonalsosialistiske partiet. Fra 1931 trente han fjelljegere, og under felttoget i Polen i 1939 ledet han 3. Gebirgsdivision. Dette gjorde han godt egnet til en kommando i Norge, og han klarte under kampene i Norge å stå imot en overlegen alliert styrke bestående av bergjegere og marinefolk som hadde reddet seg i land fra senkede skip. Tysk presse hyllet ham etterpå som «seierherren fra Narvik», og 19. juli 1940 ble han forfremmet til general for fjelljegerne (General der Gebirgstruppen). Dietl var populær blant soldatene, og godt likt av Hitler.

Under angrepet på Sovjetunionen ble han satt inn som kommandant for et fjelljegerkorps som skulle ta Murmansk. Dette lyktes ikke, og fikk over i stillingskrig. I januar 1942 ble han så sjef for de tyske styrkene i Nord-Norge og Nord-Finland. Nikolaus von Falkenhorst ble da sendt tilbake til Oslo. Senere samme år ble Dietl forfremmet til generaloberst.

Dietl omkom i en flyulykke den 23. juni 1944, etter et besøk hos Hitler i Berchtesgaden.

Kystartilleristillingen Batterie Dietl ble oppkalt etter ham.

Litteratur