Adolf Hitler

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Diktatorens portrett fantes over alt i Tyskland og de okkuperte områdene. Her blir en byste av Hitler i Stortingsbygningen pynta med blomster etter attentatforsøket 20. juli 1944.
Foto: Reichskommissariat

Adolf Hitler (født 20. april 1889 i Braunau, Østerrike, død 30. april 1945 i Berlin) var Tysklands rikskansler fra 1933 og fører fra 1934 til sin død i 1945. Under hans styre ble Tyskland en nasjonalsosialistisk stat med politik og ideologisk ensretting og brutal behandling av alle dissidenter. Hitler bygget opp en førerkult omkring seg selv. I 1939 ble andre verdenskrig utløst av angrepet på Polen, og året etter ble også Norge angrepet og okkupert.

Norgesbesøk

Hitler besøkte aldri Norge, men så landet på nært hold. I 1934 deltok han på en konferanse ombord på krigsskipet «Deutschland», som senere ble omdøpt til «Lützow» og deltok i angrepet på Oslo i april 1940. Skipet seilte inn i Sognefjorden den 12. april 1934, men la ikke til kai. Fra skipet kunne Hitler se Fridtjof-statuen i Vangsnes, som ble reist som gave fra keiser Wilhelm II i 1913. Under seilasen ble det tatt et bilde av Hitler med Beitelen mellom Aurlandsfjorden og Nærøyfjorden i bakgrunnen. Skipet besøkte også Hardangerfjorden.

Under krigen

Egentlig hadde ikke Hitler noe stort ønske om å ta Norge. Men dels bidro Vidkun Quislings besøk i Berlin i desember 1939 til å øke interessen for landet, og dels ble de isfrie havnene i nord, spesielt Narvik, etter hvert viktige strategiske punkter.

Hitler var, som det tyske rikes fører, også øverste myndighet i det okkuperte Norge. Han styrte landet gjennom Reichskommissar Josef Terboven, som sto direkte under Hitlers kommando. Terboven ønsket ikke å innsette Quisling som regjeringssjef, men Hitler grep selv inn og sørget for at Nasjonal Samling fikk innpass i regjeringen. Hitler grep også personlig inn ved flere andre tilfeller, og mot krigen var han, ifølge Joseph Goebbels' dagbøker, lite fornøyd med rikskommissaren.

Den 22. januar 1942 erklærte Hitler at Norge var krigens «Schicksalzone», det vil si skjebnesone. Han var sikker på at en alliert invasjon ville komme på norskekysten, og framskyndet byggingen av Festung Norwegen, en kjede av forsvarsverk langs kysten.

Gater og torg

Under krigen ble flere gater og plasser oppkalt etter Hitler og andre framtredende nazister. I Vadsø ble byens torg omdøpt til «Adolf Hitler Platz».

Endelikt

Hitler begikk selvmord sammen med sin kone Eva Braun i førerbunkeren i Berlin, mens sovjetiske styrker var i ferd med å ta over byen. Hans lik ble, etter hans ordre, brent utenfor bunkeren.

Litteratur