Folkvang boligselskap

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 30. mai 2023 kl. 09:47 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Teksterstatting – «Kategori:Bygninger» til «»)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Det nybygde anlegget ut mot Hans Nielsen Hauges gate med de to store karréene med parken imellom og med Hans Nielsen Hauges gate i forkant.

Folkvang boligselskap, Folkvang A/S ble oppført på Sandaker i årene 1932-1933 av Brødrene Johnsen, arkitekt Sverre Poulsen.

Ankegget

Det utgjør kvartalet Grefsenveien, Brettevilles gate, Borger Withs gate og Hans Nielsen Hauges gate, og er i antall leiligheter et av de største boligkompleksene i Oslo med 283 leiligheter, 258 med to rom, kjøkken og bad og 25 ettroms, og fire butikklokaler, i dag næringslokaler. Kommunens gunstige finansieringsvilkår gjorde at denne overtok selv 90 av leilighetene.

Anlegget har adressene:

Næringslokaler

Næriingslokalen er i fløyen til Grefsenveien og opprinnelig var det i første etasje Folkvang melk- og delikatessehandel, Sandaker manufaktur og et konditori eid av Oslo Samvirkelag. Etter krigen ble det serveringslokale for varm mat i konditoriet, og i 1964 kafé. Sandaker apotek tok over for melkeforretningen i 1975., mens manufakturen tidlig i 1970-åra ble tatt over av en herreekviperingsforretning. Pr. 2022 var det en eiendomsmekler, storkiosk og et begravelsesbyrå i lokalene.

Bygningene

Boligkomplekset er oppført i funksjonalisme i fire etasjer, bortsett fra mot Grefsenveien som er i fem etasjer. Anlegget er utformet kraftige hjørnemarkeringer i form av tårnlignende bygningsvolumer og tilnærmet symmetri med to store karréer på hver side av en liten park, og bundet sammen med en fløy mot Brettevilles gate (nr. 15-19).

Bygningene er oppført i mur med støpte etasjeskiller og fasadene som har partier med spekket tegl og med pussede flater. Sokkel og trapper er i granitt og takene er tekket med plater.

Det samlede gulvarealet på 20 720 kvadratmeter og en samlet byggekostnad på kr 3 784 800 (2022: 172,2 millioner), som også dekket tomtekostnadene.

Anlegget er kommunalt listeført for bevaring.

Galleri

Kilder


Koordinater: 59.94087° N 10.77322° Ø