Forside:Kirker

Sideversjon per 4. mai 2010 kl. 22:22 av Dena Utne (samtale | bidrag) (Added <br clear="all"/>.)
Om portalen
2961 Aure kirkje.jpg
Kirker har siden kristningen av Norge på 1000-tallet vært med på å definere våre lokalsamfunn. De har gjennom et årtusen vært samlingssteder ved begivenheter som dåp, konfirmasjon og bryllup. De er stedene hvor generasjoner har tatt et siste farvel med sine kjære, og de har gitt trøst og trygghet i krisetider.


Kirkene kan også fortelle oss mye om et steds historie. Det er få ting i samfunnet som har vært så konstante som sognekirkene, de står der de alltid har stått. Enten som de ble reist dengang man bygde stavkirker, som steinkirker fra middelalderen eller som mer moderne bygninger på tuftene av tidligere tiders kirker. Går vi inn er det ofte lokale kunstnere som har utsmykket kirkene, kunstnere som selv hadde et forhold til bygningen, og som nå kanskje hviler på kirkegården rett utenfor. Slik en katedral sier noe om en bys status, sier også en fattigslig, landsens kirke noe om en bygds status. En stor og vakker kirke trekker flere besøkende enn en moderne betongkonstruksjon, men begge har historier å fortelle. På kirkeportalen finner du artikler som forteller deg noen av disse historiene.



Kategorier for Kirker
Smakebiter fra artikler
Johan Rønbeck.
Foto: John Berthung
Johan Henry Rønbeck (født i Hammerfest 17. mars 1911, død 20. februar 1977) var distriktssjef i forsikringsselskapet Glitne, idrettsleder, «superpatriot» og «tiltaksmenneske», gift med Elsa Marie (f. Larsen) Rønbeck, født 6. juli 1916, i Harstad, død 16. november 1987. De hadde to barn: Ellen Marie og Lars. Johan Rønbeck ble i ung alder ansatt som agent i forsikringsselskapet Glitne og jobbet i selskapet i 30 år, derav mange år som distriktssjef. Etter at han sluttet i Glitne, var han i tre år ansatt som direktør i Parkhallene i Narvik. I Harstad var han mest kjent som idrettsleder og samfunnsbygger. Harstad Tidende ga ham hederstittelen «Dugnadsgeneralen».   Les mer…
Nordre Follo lokalhistoriske arkiv. Fotograf: Dagfinn W. Jakobsen
Nordre Follo lokalhistoriske arkiv består av de to lokalhistoriske arkivene i Ski og Oppegård. Arkivet i Oppegård befinner seg på Kolben bibliotek og arkivet i Ski holder til i Ski bibliotek. Nordre Follo lokalhistoriske arkiv har kontor i underetasjen i Ski bibliotek og holder åpent i bibliotekets åpningstider.   Les mer…
Reidar Gording fotografert ca. 1935.
Foto: Ukjent/Oslo Museum
Reidar Christensen Gording (født 3. februar 1873 i Sandefjord, død 15. juni 1952 i Oslo) var lege og spesialist i øre/nese/hals-medisin med virke i Kristiania/Oslo. Han drev i en årrekke egen privatpraksis, og mot slutten av karrieren var han dessuten spesialistlege ved Sanitetsforeningens revmatismesykehus. Han var også i en årrekke sensor for den medisinske embetseksamen.   Les mer…
Hans Misvær.
Foto: Ukjent, hentet fra Aspesæter (1984): Det norske hageselskaps historie 1884-1984.
Hans Mikal (Michael) Pedersen Misvær (født 25. mai 1864 på Hoset i Skjerstad i dagens Bodø kommune, død 16. juli 1938) var gartner og hagebrukspioner, ansatt ved Norges landbrukshøgskole fra 1900, til 1908 som lærer, deretter som overlærer til 1919, da han ble utnevnt til professor i fruktdyrking. Han skrev også fagbøker, og arbeidet for fremme av hagebruket.   Les mer…
Foto av Rudolf Nilsen
Foto: Ukjent, hentet fra Johan Faltin Bjørnsens biografi om Nilsen fra 1951.
Rudolf William Nilsen (født 28. februar 1901 i Kristiania, død 23. april 1929 i Paris) var dikter, journalist og kulturformidler. Til tross for at han døde tidlig, regnes han blant de mest betydningsfulle norske lyrikerne i mellomkrigstida, særlig kjent for sine kampdikt for arbeiderklassen og for sine østkantskildringer.   Les mer…