Frogner (strøk)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 6. jul. 2022 kl. 11:03 av PaulVIF (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Frogner menighet i 1911.

Frogner er et boligstrøk i bydel Frogner i Oslo. Det ligger mellom Frognerkilen og Frognerelva, og ligger opp mot Majorstua, Briskeby/Uranienborg og Homansbyen i nord og øst. Navnet kommer fra Frogner hovedgård, som området tidligere tilhørte. Strøket ble innlemma i Kristiania ved byutvidelsen i 1878, og var da allerede for det meste utparsellert.

Frogner menighet ble oppretta i 1897. Den grense går langs Frognerelva fra Frognerkilen til Frognerdammen, Gyldenløves gate, Oscars gate, Frognerveien, Observatoriegata, Parkveien og Munkedamsveien ned til sjøen ved Filipstad. Dette brukes også ofte som definisjon på strøket.

På Frogner finner man gater med store villaeiendommer fra slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet, og gater som Bygdøy allé og Frognerveien med bygårder og forretningsbygg. Frogner kirke fra 1907 ligger i Bygdøy allé 36.

Av severdigheter i strøket kan nevnes Bymuseet på Frogner hovedgård, Vigeland-museet, Frognerparken og Vigelandsparken. Man finner også Frognerbadet og Frogner stadion.

Kilder