Frogner stadion

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 6. feb. 2022 kl. 16:49 av PaulVIF (samtale | bidrag) (→‎Dagens anlegg)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Stadionet sett vestover fra tribunen langs Middeltuns gate.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014).
Klubbhuset mot Middeltuns gate.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012).

Frogner stadion er et kommunalt idrettsanlegg som ligger langs Kirkeveien og Middelthuns gate ved Frognerparken og Frognerbadet i Bydel Frogner i Oslo kommune. Det første stadionet ble åpnet i 1901, men ble flyttet til dagens plassering i 1914 på grunn av Jubileumsutstillingen på Frogner dette året, hvor det nye stadionanlegget ble benyttet av utstillingens underholdningsavdeling. Stadionet ble kommunalt i 1928 og fra november 2020 er også Sonja Henie ishall en del av anlegget.

Gamle Frogner stadion

Det første stadionet ble anlagt som en skøytebane av Oslo Skøiteklub og lå litt lenger sør og parallelt med Kirkeveien, omtrent der hvor tennisbanene er idag. Anlegget åpnet 6. januar 1901 og ble snart byens hovedarena for skøyteløp, disse hadde fra til dette anlegget kom hovedsakelig vært på Frognerkilen, på Majorstubanen (eksisterte 1886-1893, lå mellom Suhms gate/Kirkeveien og senere Wilhelm Færdens vei) eller utenfor Vippetangen.

På anlegget ble det i 1901 arrangert landets første friidrettsstevne, og også Skandinavias første mesterskap i friidrett ble arrangert her, samt tre verdensmesterskap i skøyter og Norgersmesterskapet i fotball, og i 1910 også Norges første landskap som var mot Sverige og hvor gjestene var 4-0.

Stadionet måtte flyttes i forbindelse med at hele området skulle brukes til Jubileumsutstillingen i 1914, og stadionet ble stengt i juni 1913.

Dagens anlegg

Kirsten Flagstads utekonsert på stadionet sommeren 1937.

I 1914 ble Frogner stadion flyttet til sin nåværende plassering og åpnet her 10. januar dette året. Samme sommer, under Jubileumsutstillingen på Frogner 1914 ble stadionanlegget brukt til dyreutstillinger, turnoppvisninger, sykkerløp og billøp.

Frem til andre verdenskrig var stadionet hovedarena for skøytesporten i Oslo, etter krigen overtok Bislett stadion denne rollen.

Stadionet ble, særlig før krigen, også benyttet til andre type arrangementer, som militærøvelser, sprangridning, dyreutstillinger, billøp, bilutstillinger, politiske møter og konserter. 7. juli 1937 samlet Kirsten Flagstad 15 000 tilhørere på en utendørskonsert på stadionet. Dirigent var hennes bror Ole Flagstad,og blant de tilstedeværende var kong Haakon og dronning Maud.

16. juni 1918 vant Norge sin første landskap i fotball da Danmark ble slått 3-1 på Frogner stadion.

I 1948 brant både klubbhuset og tribuner, og et nytt gjenoppført anlegg var ikke fullført før i 1965. Oslo Skøiteklub hadde fortsatt en del aktivitet på banen, blant annet det årvisse Oscarløpet. På grunn av ustabile forhold og stadig lengre mildværsperioder utover på 1980-tallet, ble imidlertid stadig mer av skøyteaktiviteten i byen flyttet til Valle Hovin kunstisbane.

I 1995 ble tribunene revet og erstattet med voller, gress og trær. En liten del av banen fikk kunstdekke og nytt anlegg for tresteg, høydehopp og lengdehopp.

Anlegget ble rehabilitert i 2009 og blant annet et nytt kunstisanlegg over hele banen som noe forsinket ble åpnet av kong Harald V i forbindelse med Norgesmesterskapet i hurtigløp på skøyter i desember 2010. Kunstisanlegget benyttes av hurtigløp på skøyter og bandy, blant annet som hjemmebane for Frigg. Om sommeren er det kunstgressdekke på banen, og arena for amerikansk fotball, lacrosse og fotball. Fra og med 2010-sesongen har både Frigg og Lyn brukt Frogner stadion som hjemmebane for deres A-lag i fotball. Det er også hjemmebane og treningsanlegg for Oslo Vikings i amerikansk fotball.

Gallerier

Gamle Frogner stadion

Friidrett

Fotball

Skøyter

Bandy

Billøp

Kilder


Koordinater: 59.9271° N 10.7095° Ø