Gammelbrygga (Harstad): Forskjell mellom sideversjoner

m
Språkvask og div. lenker
m (Språkvask og div. lenker)
Linje 5: Linje 5:
{{thumb høyre|Havnegata gammelbrygga.JPG|Bilde 5. Gammelbrygga i nyere tid.|[[Gunnar Reppen]]|2014}}
{{thumb høyre|Havnegata gammelbrygga.JPG|Bilde 5. Gammelbrygga i nyere tid.|[[Gunnar Reppen]]|2014}}


'''[[Gammelbrygga (Harstad)|«Gammelbrygga»]]''' er et kjent landemerke sentralt i havnemiljøet i [[Harstad kommune|Harstad]]. Men bryggas historie har det vært rettet liten oppmerksomhet motfra historieskrivere. Således er den ikke omtalt, men bare nevnt som  et mat- og vinhus i Harstads store historiebok ''Ved egne krefter'' ([[2003]]). De nyeste generasjoner vil sannsynligvis forbinde Gammelbrygga med akkurat det. For tidligere generasjoner gikk den under navnet «Mikkelsen-brygga» etter agent Johan K. Mikkelsen (1865-1923) og deretter sønnene Hans Agnar (1894-1948) og Ellif Mikkelsen (1901-1967). Brygga har i historisk tid hatt mange bruksfunksjoner.<br />
'''[[Gammelbrygga (Harstad)|«Gammelbrygga»]]''' er et kjent landemerke sentralt i havnemiljøet i [[Harstad kommune|Harstad]]. Men bryggas historie har det vært rettet liten oppmerksomhet mot fra historieskrivere. Således er den ikke omtalt, men bare nevnt som  et mat- og vinhus i Harstads store historiebok ''Ved egne krefter'' ([[2003]]). De nyeste generasjoner vil sannsynligvis forbinde Gammelbrygga med akkurat det. For tidligere generasjoner gikk den under navnet «Mikkelsen-brygga» etter agent Johan K. Mikkelsen (1865-1923) og deretter sønnene Hans Agnar (1894-1948) og Ellif Mikkelsen (1901-1967). Brygga har hatt mange bruksfunksjoner.<br />
Den har vært spesielt mye omtalt etter [[2010]] fordi det har pågått en aksjon for å bevare den fra riving. Tidligere lå den i et bryggemiljø, mens utviklingen etter hvert har ført til at de andre bryggene er revet og at den er under press for videreutbygging av boligområdet. Kommunen eide brygga, men solgte den til et eiendomsselskap som planla å rive eller flytte den for å benytte tomta til en boligblokk.<br />  
Den har vært spesielt mye omtalt etter [[2010]] fordi det har pågått en aksjon for å bevare den fra riving. Tidligere lå den i et samlet bryggemiljø, mens utviklingen etter hvert førte til at de andre bryggene ble revet og at den seinere kom under press for videreutbygging av boligområdet. Kommunen eide brygga, men solgte den til et eiendomsselskap som planla å rive eller flytte den for å benytte tomta til en boligblokk.<br />  
I [[2010]] ble det opprettet en støttegruppe, Gammelbryggas venner, med formål å bevare brygga mot riving. Gruppen tok utgangspunkt i en udokumentert teori om at bryggas opprinnelse var fra 1870-åra og at den opprinnelig ble flyttet fra [[Gibostad |Gibostad]] på [[Senja]] til Harstad.  
I [[2010]] ble det opprettet en støttegruppe, [[Gammelbryggas venner]], med formål å bevare brygga mot riving. Gruppen tok utgangspunkt i en udokumentert teori om at bryggas opprinnelse var fra 1870-åra og at den opprinnelig ble flyttet fra [[Gibostad |Gibostad]] på [[Senja]] til Harstad.  
I [[2017]] var det ennå ikke kommet noen avklaring på spørsmålet fra kommunens side, og brygga har ikke blitt vedlikeholdt i mellomtiden.  
I [[2017]] var det ennå ikke kommet noen avklaring på spørsmålet fra kommunens side, og brygga har ikke blitt vedlikeholdt i mellomtiden.  


== Harstad Tidende gransket saken ==
== Harstad Tidende gransket saken ==
I Harstad Tidende ved journalisten Odd Leif Andreassen kunne 4. mars [[2017]] dokumentere helt nye opplysninger om bryggas opprinnelse. Den var slett ikke fra [[1870-åra]], men var bygd i [[1918]]/[[1919]] av agent Johan K. Mikkelsen, ble det fastslått. Her fremgår det at tegningene av brygga ble laget i Trondheim, signert av M. Mikkelsen. Detter står i strid med Gammelbryggas venners teori om at dagens brygge er en forlengelse og påbygg av en eldre brygge som hadde stått omtrent på samme sted. Avisen kunne legge frem både tegninger og fotografier som viser at dette ikke stemmer og at slike teorier må være basert på «vandrehistorier». Disse teoriene har vært brukt overfor Riksantikvaren og Troms fylke som faktisk historie, hevdet avisen. Avisen sier seg sikker på at opprinnelsen til Gammelbrygga ikke finnes utenfor Harstad.
[[Harstad Tidende]] ved journalist Odd Leif Andreassen kunne 4. mars [[2017]] dokumentere helt nye opplysninger om bryggas opprinnelse. Den var slett ikke fra [[1870-åra]], men var bygd i [[1918]]/[[1919]] av agent Johan K. Mikkelsen, ble det fastslått. Her fremgår det at tegningene av brygga ble laget i [[Trondheim]], signert av M. Mikkelsen. Dette står i strid med Gammelbryggas venners teori om at dagens brygge er en forlengelse og påbygg av en eldre brygge som skal ha stått omtrent på samme sted. Avisen kunne legge frem både tegninger og fotografier som viser at dette ikke stemmer og at slike teorier må være basert på «vandrehistorier». Disse teoriene har vært brukt overfor Riksantikvaren og Troms fylke som faktisk historie, hevdet avisen. Avisen sier seg sikker på at opprinnelsen til Gammelbrygga ikke finnes utenfor Harstad.


== Mange ombygginger og bruksområder==
== Mange ombygginger og bruksområder==
Et av argumentene for å bevaringstanken har vært at brygga hadde relasjon til byens storhetstid som fiskerisenter. Avisen mener å ha funnet at brygga og «Mikkelsen-kaia» aldri har hatt noe med fiskeri å gjøre og at den ikke har vært av vesentlig betydning for byens utvikling, slik det har blitt hevdet. Avisen påviser også at brygga aldri har ligger i strandlinja, men på en fylling. Det fremgår også av  brev 2013 fra Riksantikvaren har. Videre skriver avisen at konservator Olav Austli i Troms fylke i brev etter befaring 2008 at brygga har vært gjennom flere ombygninger og at lite er synlig av opprinnelig konstruksjon, men at brygga likevel har et historiefortellende element. Den siste ombyggingen skjedde i [[1985]]. Da fikk bygget ny kledning, nytt tak og hele innredningen ble omgjort til diskotek.<br />
Et av argumentene for å bevaringstanken har vært at brygga hadde relasjon til byens storhetstid som fiskerisenter. Avisen mener å ha funnet at brygga og «Mikkelsen-kaia» aldri har hatt noe med fiskeri å gjøre og at den ikke har vært av vesentlig betydning for byens utvikling, slik det har blitt hevdet. Avisen påviser også at brygga aldri har ligger i strandlinja, men på en fylling. Det fremgår også av  brev 2013 fra [[Riksantikvaren]] har. Videre skriver avisen at konservator Olav Austli i Troms fylke i brev etter befaring 2008 at brygga har vært gjennom flere ombygninger og at lite er synlig av opprinnelig konstruksjon, men at brygga likevel har et historiefortellende element. Den siste ombyggingen skjedde i [[1985]]. Da fikk bygget ny kledning, nytt tak og hele innredningen ble omgjort til diskotek.<br />


Brygga har ellers vært brukt som agenturvirksomhet, trelastlager, bilverksted, stall, kontor, danselokale og restaurant.
Brygga har ellers vært brukt som agenturvirksomhet, trelastlager, bilverksted, stall, kontor, danselokale og restaurant.


== Uenighet om bevaringsverdien ==
== Uenighet om bevaringsverdien ==
I forbindelse med [[Harstad Tidende]]s artikkel uttalte fylkeskonservator Anne-Karin Sandmo at ikke bare brygga burde vernes, men alle hus som var bygd før andre verdenskrig. Arkitekt Erling A. Johansen i Midt-Troms Arkitektkontor karakteriserte i [[1980]] brygga som ikke av antikvariask verdi. Heller ikke Harstad kommune vurderte Gammelbrygga som verneverdig da sentrumsplanen ble rullert i 1980, [[1995]] og [[2015]]. I 1995 konkluderte kulturetaten i Troms fylke med en liste over bygninger i Harstad som burde vernes. Gammelbrygga var ikke blant dem. I [[2015]] nevnte den samme etaten at brygga var blitt viktigere og måtte vernes.
I forbindelse med [[Harstad Tidende]]s artikkel uttalte fylkeskonservator Anne-Karin Sandmo at ikke bare brygga burde vernes, men alle hus som var bygd før andre verdenskrig. Arkitekt Erling A. Johansen i Midt-Troms Arkitektkontor karakteriserte i [[1980]] brygga som ikke av antikvarisk verdi. Heller ikke Harstad kommune vurderte Gammelbrygga som verneverdig da sentrumsplanen ble rullert i 1980, [[1995]] og [[2015]]. I 1995 konkluderte kulturetaten i Troms fylke med en liste over bygninger i Harstad som burde vernes. Gammelbrygga var ikke blant dem. I [[2015]] nevnte den samme etaten at brygga var blitt viktigere og måtte vernes.
Ifølge den samme artikkelen i Harstad Tidende mener Næringsforeningen i Harstad at Gammelbrygga bør rives eller flyttes slik at eieren kan få gjennomført sine planer om boligbygg.<br />
Ifølge den samme artikkelen i Harstad Tidende mener Næringsforeningen i Harstad at Gammelbrygga bør rives eller flyttes slik at eieren kan få gjennomført sine planer om boligbygg.<br />


Som man ser av et skilt på et av bildene har brygga også vært brukt til lager for agentfirmaet Harald Uhre A/S, som i [[1948]] kjøpte [[Strandgata (Harstad)|Strandgata]] 11 og hadde kontor der.  
Som man ser av et skilt på et av bildene (fra før [[1927]]) har brygga også vært brukt til lager for agentfirmaet Harald Uhre A/S, som i [[1948]] kjøpte [[Strandgata (Harstad)|Strandgata]] 11 og hadde kontor der.  


== Feilaktig informasjon ==
== Feilaktig informasjon ==
Linje 30: Linje 30:
*1916: Hos arkitekt M. Mikkelsen i Trondheim ble det laget et fullstendig situasjonsplan for Johan Mikkelsens tomt, den var datert 11. april. Den viser hvor den nye brygga skulle plasseres, hvor det skulle fylles ut og hvor Havnegata 23 A (Henriksen-bygget) skulle stå. Brygga skulle være 12,5 m bred og 20 m lang.
*1916: Hos arkitekt M. Mikkelsen i Trondheim ble det laget et fullstendig situasjonsplan for Johan Mikkelsens tomt, den var datert 11. april. Den viser hvor den nye brygga skulle plasseres, hvor det skulle fylles ut og hvor Havnegata 23 A (Henriksen-bygget) skulle stå. Brygga skulle være 12,5 m bred og 20 m lang.
*1917: Johan K. Mikkelsen fikk dispensasjon for å bygge brygga i tre (Murtvang i byen kom i 1904).
*1917: Johan K. Mikkelsen fikk dispensasjon for å bygge brygga i tre (Murtvang i byen kom i 1904).
*1918-1919: Byggningen var i gang.
*1918-1919: Byggingen var i gang.
*1923: Johan K. Mikkelsen døde og sønnene Hans Agnar og Ellif Mikkelsen overtok.
*1923: Johan K. Mikkelsen døde og sønnene Hans Agnar og Ellif Mikkelsen overtok.
*1928: Alt tyder på at brødrene Mikkelsens firma gikk konkurs.
*1928: Alt tyder på at brødrene Mikkelsens firma gikk konkurs.
*1929: Gammelbrygga var nå eid av A/S Havnelageret med agent Harld Uhre som styreformann, og Havnegata 23 A (huset ovenfor brygga), som hadde vært i Mikkelsens eie, ble solgt til Jul. B. Johnsen.
*1929: Gammelbrygga var nå eid av A/S Havnelageret med agent Harald Uhre som styreformann, og Havnegata 23 A (huset ovenfor brygga), som hadde vært i Mikkelsens eie, ble solgt til Jul. B. Johnsen.
*1946: Brygga skiftet på ny eiere og ble et aksjeselskap med doktor Sigurd Kulseng-Hansen som styreformann. Han var en bemidlet mann og Ellif Mikkelsens svigerfar. Det nye navnet ble A/S Varelageret.
*1946: Brygga skiftet på ny eiere og ble et aksjeselskap med doktor [[Sigurd Kulseng-Hansen]] som styreformann. Han var en bemidlet mann og Ellif Mikkelsens svigerfar. Det nye navnet ble A/S Varelageret.
*1948 Hans Agnar Mikklsen døde og firmaet gikk videre i Ellif Mikkelsens navn.
*1948 Hans Agnar Mikklsen døde og firmaet gikk videre i Ellif Mikkelsens navn.
*1964: 24. september ble det registrert branntilløp i Sigurd Johan Mikkelsens (Ellifs sønn) bilverksted i brygga.
*1964: 24. september ble det registrert branntilløp i Sigurd Johan Mikkelsens (Ellifs sønn) bilverksted i brygga.
*1965: Sigurd S. Mikkelsen søkte om å innrede verkstedet i brygga for 15.000 kroner.
*1965: Sigurd S. Mikkelsen søkte om å innrede verkstedet i brygga for 15.000 kroner.
*1984: Det ble søkt om innredning til butikk for fiskematforretningen Jo-Jo Fisk. På denne tiden var ytterkledningen i grønn eternitt, og et bilde i den nevnte avisartikkelen viser at etternitten er i ferd med å fjernes.
*1984: Det ble søkt om innredning til butikk for fiskematforretningen [[Jo-Jo Fisk]]. På denne tiden var ytterkledningen i grønn eternitt, og et bilde i den nevnte avisartikkelen viser at etternitten er i ferd med å fjernes.
*1985: Troll Catering mat- og Vinhus søkte om oppføring av tilbygg i første etasje. Det øvrige bygget skulle rehabiliseres og innredes til tre etasjes vin- og mathus. Hele bygget skulle totalrenoveres innvendig.  
*1985: Troll Catering mat- og Vinhus søkte om oppføring av tilbygg i første etasje. Det øvrige bygget skulle rehabiliseres og innredes til tre etasjes vin- og mathus. Hele bygget skulle totalrenoveres innvendig.  
*1991: Tredje etasje ble ombygd og serveringslokalet utvidet.
*1991: Tredje etasje ble ombygd og serveringslokalet utvidet.
Skribenter
52 110

redigeringer