Georg Eliassen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Arkitekt Georg Eliassen.
Foto: Ukjent, fra Dancke (2000): Norske arkitekter før 1914.
Georg Eliassen er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen

Georg Eliassen (født 1. juli 1880 i Kristiania, død 24. desember 1964 i Oslo) var arkitekt, som virket i Oslo i perioden 1914-ca 1960.

Eliassen tok eksamen som bygningsingeniør ved Kristiania tekniske skole i 1900, og tok eksamen ved arkitektavdelinga ved Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm 1905. Han var deretter ansatt hos Fredrik Falkenberg, Ture Stenberg og Ragnar Östberg i Stockholm.

I 1914 oppretta han firma Bjercke og Eliassen sammen med Andreas Hesselberg Bjercke. Dette kontoret var blant de mest kjente i tida før andre verdenskrig og sto bak mange viktige bygg både i nyklassisistisk stil og i funksjonalistisk/modernistisk stil. Eliassen ble utnevnt til leder av Krigsskadetrygdens Gjenreisingsnemnd i 1940, og var medlem av Brente steders regulerings råd fra 1945.

I Namsos tegna Bjercke og Eliassen en firemannsbolig elller horisontaldelt tomannsbolig i tre i Havikvegen 4 i 1940. I 1946 tegna de den nye folkeskolen og høyere skolen, nå Namsos ungdomsskole, som ble tatt i bruk i 1950. De samme arkitektene tegna også skolefanen, tatt i bruk i 1953, og skolens vaktmesterbolig i Olav Duuns veg 1b. Bjercke og Eliassen har også tegna Havnegata 5a og Havnegata 12 (forretningsgård for gullsmed Harald Ofstad) i 1949 - 50. Det finnes også tegninger til en enebolig i Fredriksbergs gate 4. Dette prosjektet ble aldri fullført da tomta var tidligere tildelt en annen som oppførte hus etter tegninger av Arne Sørvig.

Blant de mest kjente arbeid til Bjercke og Eliassen utenom gjenreisingsbyene:

De tegna også utkast til markedshall og kino i Moss i 1936. Eliassen har tegna port og mur ved Romnes kirke i 1931/32.

Fra 1920 bodde Eliassen i Professor Dahls gate 46 i Oslo, i en villa som han selv tegna sammen med Andreas Hesselberg Bjercke. I 1956 reiste sønnen, Trond Eliassen, en egenteigna villa på samme eiendom.

Georg Eliassen er gravlagt i familiegrav på Vestre gravlund i Oslo.


Galleri

Kilder og lenker


Senter for gjenreisningsarkitektur logo.jpg Denne artikkelen om en arkitekt er del av prosjektet «Gjenreisningsarkitektane» fra Nasjonalt Senter for Gjenreisingsarkitektur. Du kan gjerne bidra med flere biografier! Flere artikler finner du i Kategori:Arkitekter.