Glomdalsmuseet

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 23. apr. 2021 kl. 10:20 av Aslak Kittelsen (samtale | bidrag) (mea culpa!)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Hovedbygningen.
Foto: Jensens (2008)

Glomdalsmuseet er et friluftsmuseum i Leiret i Elverum kommune. Det bevarer og formidler kulturhistorien i Østerdalen og Solør, og er med 91 antikvariske bygninger og en stor permanent utstilling et av landets største museer. Det er en del av Anno museum.

Museet ble stiftet av Magnus Hamlander i januar 1911, og åpnet 9. juni samme år, med fire bygninger og en provisorisk utstilling i et vognskjul. Museet ble etablert som et kulturhistorisk museum for Solør og Østerdalen og museets område består idag av nærmere 100 bygninger; organisert i tun etter beliggenhet/kommune som begynner med Tynset og går i tilnærmet geografisk rekkefølge fram til Solør/Finnskogen. Et av museets eldste hus er Stemsrudstua, datert til ca. 1620.

I dag er Glomdalsmuseet en av syv avdelinger i Anno museum, tidligere Hedmark fylkesmuseum. Formidling av romanifolkets (taterne) historie ble oppnevnt til museets særoppgave av Kulturdepartementet, hvoretter det flerkulturelle Norge gjennom flere hundre år fortelles gjennom utstillingen Latjo drom. En annen fast utstilling er Fra sverd til stridsvogn - Hedmarks militære historie gjennom 1000 år, som finnes i Steinbygningen. Glomdalsmuseet huser over 60 000 bind fra Helge Væringsaasens samlinger, i tillegg til en omfattende kunstsamling som ble skjenket til Elverum kommune av hans arvinger.

Se også

Galleri

Eksterne lenker


Koordinater: 60.8763852° N 11.5532238° Ø