Haldenkanalen

Haldenkanalen (opprinnelig Fredrikshalds kanal) ble bygd i 1849 for å betjene tømmerfløtingen mellom endestasjonen SkulerudUrskog-Hølandsbanen og Tistedal. Kanalen går fra Skulerud i Aurskog-Høland kommune til Tistedal ved Halden.

Ørje sluser med passasjerbåten DS «Turisten» som i mange år trafikkerte kanalen.
Foto: Carl Normann

Kanalen utgjør den opparbeidede delen av Haldenvassdraget, og består av tre sluseanlegg med tekniske installasjoner og tilhørende bygningsmiljø, samt et mindre jernbaneanlegg på Skulerud. Kanalen er 80 kilometer lang med en total løftehøyde på 39 meter fordelt på de tre sluseanleggene Ørje, Strømsfoss og Brekke.

Seilingsveien fra nord til sør er Skulerudvannet, Rødenessjøen, Ørje sluser, Ørjeelva, Øymarksjøen, Strømsfoss sluser, Aremarksjøen, Skotsbergelva, Aspern, Stenselva, Krappeto sluser, Brekke sluser, Femsjøen, Tistedalsfossen og elva Tista ut i Iddefjorden.

Kanalen har vært i drift siden 1877 da Brekke sluser ble gjenoppbygget etter å ha blitt ødelagt i flom i 1861. Tømmerfløtingen opphørte i 1982, men passasjertrafikken har fortsatt i sommersesongen fram til våre dager med enkelte avbruddsperioder.

Kilder


  Denne artikkelen inngår i prosjektet Samkult.
Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.