Hamang Papirfabrikk

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 7. okt. 2020 kl. 11:55 av PaulVIF (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Hamang Papirfabrikk med jernbanesporet fra fabrikkens første periode. Utlånt av Per Schulze.
Foto: Ukjent fotograf/AB-leksikon
Administrasjonsbygningen i dag.
Foto: Pål Giørtz (2019).
Fabrikkbygningen i dag, med «Tanken» fra 1960-tallet.
Foto: Pål Giørtz (2019).

Hamang Papirfabrikk A/S var en bedrift i Eyvind Lyches vei 6, Sandvika i Bærum kommune. Fabrikken ble grunnlagt 1906 etter at eiendommen ble kjøpt av Forretningsdamernes Feriehjem i 1906 og startet opp i september 1907 med Eyvind Lyche som disponent. Bedriften hadde to papirmaskiner med en årskapasitet på 6000 tonn trefritt trykke-, skrive-, protokoll- og tegnepapir, vannmerket papir, sikkerhetspapir, farget papir og kartong. I tillegg fantes en maskin for fremstilling av pergoloidpapir for pakking av smør og fetevarer. Fabrikken sysselsatte i 1939 270 arbeidere og funksjonærer og i 1977 130.

Til forskjell fra andre i samme bransje hadde ikke Hamang egen skog og cellulosefabrikk. Her ble det produsert finere papirkvaliteter for boktrykk og skrivepapir som ellers måtte importeres. Fabrikken produserte klutepapir og under krigen seddelpapir. Tre fjerdedeler av produksjonen gikk til det norske markedet.

Under andre verdenskrig produserte fabrikken materiale til blendingsgardiner, papir til frimerker og yil pengesedler.

Selv om bedriften var middels stor i norsk sammenheng, var dette den største arbeidsplassen i Sandvika. Etter at jernbanens sidespor til fabrikken ble nedlagt i 1920, gikk slepebåten «Hamang 1» med en lekter full av råvarer og ferdige papirballer mellom Hamang Papirfabrikk og dampskipsbrygga på Kadettangen for omlasting.

På 1960-tallet gjorde forurensingene av Sandvikselva til at det ble bygget et vannrenseanlegg, den såkalte «Tanken».

Fabrikken var i drift til 1981. Gjenværende bygningsmasse består av fabrikkbygningen som ble reist i 1907 (nå Hamang næringspark), kontorbygning fra 1922, stallmesterbolig og stall som huset fabrikkens og verkseierens hester, og gartnerbolig i Hamangskogen 40. Hamang Papirfabrikk er et av de få bevarte fabrikkmiljøer fra Sandvikas store industriepoke omkring 1900 da Sandvikselva var en forutsetning for produksjonen. Eiendommen er utviklet til et moderne næringssenter.

Selskapet A/S Hamang Papirfabrikk holder til i administrasjonsbygningen fra 1920, Eyvind Lyches vei 6, og driver med eiendomsforvaltning, eiendomshandel og eiendomsutvikling.

Bedriften lå på grunnen til gården Ødehamang, men området har gått over til å kalles Hamang, og er innlemmet i Sandvika.

Galleri


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Hamang Papirfabrikk er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Koordinater: 59.8935732° N 10.5144763° Ø