Kadettangen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kadettangen med Sandvika bak.
MS Rigmor ved kai på Kadettangen.
Foto: Leif-Harald Ruud (2021)

Kadettangen er et nes like sør for Sandvika sentrum i Bærum, med idrettsanlegg og badestrand. Opprinnelig het stedet Sandvikstangen etter tangen som lå ned til sjøen. Krigsskolen benyttet området til sommerleir og øvelser for sine kadetteer fra 1869 til 1896, derav navnet. Bærum kommune kjøpte området i 1916. Under den annen verdenskrig var Kadettangen beslaglagt av tyskerne, som brukte området til militære formål.

Idrettsplassen har vært hovedarena for Bærum Sportsklubb (tidl. Grane og Mode) siden klubben ble stiftet i 1910, senere også for Idrettslaget Tyrving. Klubbene har felles klubbhus på området, åpnet i 1984. Tyrving har flyttet friidrettsaktivitetene til Nadderud Stadion, mens Bærum SK fremdeles benytter Kadettangen som hjemmearena. Banen fikk kunstgress i 2003. Tidligere ble Kadettangen også brukt til bandy, hurtigløp og ishockey, mens Bærum SK hadde disse idrettene på programmet.

Tre av ishockeykampene under vinter-OL i Oslo i 1952 ble spilt på Kadettangen med Mode som teknisk arrangør. Der ishockeybanen befant seg, ligger nå Bærumshallen, som benyttes til fotballtrening, møbelutsalg, antikvitetsutsalg m.m.

I 1950- og 1960-årene var Kadettangen arena for flere store speedwaystevner med størrelser som Basse Hveem, Aage Hansen og Sverre Harrfeldt blant deltagerne. Fra 1980 til 1990 ble Kadettangen brukt til å arrangere Bærumsmessen, som ikke bare var en messe av betydelige dimensjoner, men som finansierte klubbhuset.

Stranden på Kadettangen er gradvis blitt utfylt og er benyttet som badeplass siden tidlig på 1930-tallet. Der parkeringsplassen på området nå ligger, hadde Bærum Roklubb sitt klubbhus i perioden 1925–37. Klubbhuset var Bærums største forsamlingslokale og ble benyttet til revyoppsetninger med bl.a. Arvid Nilssen og Otto Kramer på rollelisten. I 1962 ble Kadettangen forbundet med Kalvøya ved en hengebro. Den østre delen av Sandvikselvas utløp ble i løpet av 2008 oppgradert med ny strandpromenade.

Kadettangen er også utgangspunktet for sommertrafikken som Sandvika Fjordturer AS driver mellom Sandvika og seks av øyene i Vestfjorden. Ferjene MS Rigmor og MS Rigfar benyttes i trafikken, som imidlertid ble midlertidig innstilt våren 2020 på grunn av koronapandemien. Senvinteren 2022 antyder imidlertid ferjeselskapet at trafikken muligens vil komme i gang igjen sommeren 2022.

Det finnes også en vei kalt Kadettangen, som går rundt idrettsanlegget.


Kilder


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Kadettangen er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.8881805° N 10.5299467° Ø